35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

Бойко Борисов: Няма да се кандидатирам за премиер, но той ще е от ГЕРБ

Ще излъчим екип за преговори и ще говорим с всички партии. Няма да се кандидатирам за премиер, за да има спокойствие и да има шанс за съставяне на правителство. Хората имат нужда от правителство. И Мария Габриел няма да участва в правителството.

Това каза лидерът на ГЕРБ и победителят в изборите 2 в 1 Бойко Борисов, който има рожден ден днес, на пресконференция, която тече на живо в момента. Той не отхвърли идеята за експертен кабинет, но при условие, че премиерът ще е от ГЕРБ, както и възловите министри – външно, вътрешно, отбрана. Борисов е недоволен от разпределението на депутатите – преди с 11% пред втория можел да има мнозинство.

ГЕРБ излъчва преговорен екип, който започва преговори за съставяне на правителство и приоритетите на 50-ото НС. Разговорите започват от другата седмица, а покани ще има за всички партии в новия парламент. Предлагат обаче само кабинет с мандат на ГЕРБ, както и с премиер и външен министър от партията на Бойко Борисов.

Ще излъчим преговорен екип – Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева. От понеделник ще се свържем, ще поканим всички лидери на партии, защото темите са две – правителство и парламент. Ще е добре да може да ги сложим на две плоскости и да работим паралелно. Поради изострените отношения смятам, ще това е работещ вариант, посочи той.

Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Ако има отговорни държавници, които да не стоят отстрани и да се подхилкват… Аз още преди няколко месеца ви казах, че правителство само с ДПС няма да направя. Месеци работихме заедно с ДПС – слагахме си подписите и имената: Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски.

За нас от особено значение е връщането на подкрепата в градовете където е трудно да се каже, че сме се представили добре на местните избори, като Варна, Видин, Благоевград, Пазарджик, Шумен и други. Това слага край на опорката, че добрите ни резултати се дължат само на участието ни в местната власт.

Така зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев коментира резултатите от изборите. Това е първият коментар на партията след вота в неделя.

174 от общините в страната са били спечелени от ГЕРБ, 77 – от ДПС, 8 от БСП, 4 – от „Възраждане“, а ПП-ДБ са първа политическа сила само в три.

Над 10-11% разлика в миналото означаваше пълно мнозинство, коментира резултатът лидерът на партията Бойко Борисов.

Много са ми интересни колегите от по-малките партии, които първо казват, и то в едно изречение, че няма да подкрепят правителство, но такова трябва да има. Те са паднали, но щели да поведат революция, каза още той.

Подобно изказване направи председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов в понеделник, който предупреди, че ще поведе хората на революция, ако се състави правителство, което по някакъв начин въвлече България във войната в Украйна.

Как е правилно според мен да се подходи, защото пак всички казват, че не могат да се ангажират с правителство, но не искат пак избори. Обръщам се към всички лидери на партии – ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите… Не е сега времето, защото е време на война и светът е пред война. Сега времето е за мъдри мъже и жени, посочи той.

Припомняме, че ГЕРБ-СДС спечелиха изборите за национален парламент с 24.7% пред ДПС, където Движението получи 17.07% от вота на избирателите. В резултатите от евровота партията на Бойко Борисов също печели с 23.54% от пуснатите бюлетини.

Трябва да се опитаме за дълго да направим правителство. Диалогът, експертите са в първото правителство, другото е избори наесен, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Борисов изброи няколко възлови точки за съставяне на правителство с по-дълъг хоризонт:

Да се намерят най-добри експерти, политическите лидери да кажат.
Не се ли състави правителство с първия мандат, с втория няма да има – диалогът, експертите и правителството да е с първия мандат.
Трябва да се опитаме да направим за дълго правителство.
Преговорен екип.
Експертен кабинет.
Премиер и възлови министри – на ГЕРБ.
Диалогичен премиер, да нормализираме отношенията с президентството.

„Аз няма как да обясня за трети път на ГЕРБ, че категорично ще спечелят изборите и ще слагаме премиер от други партии. Това е, което ни се полага от тези избори. Иначе не едната ръка, и двете си ръце протягам да се състави експертен кабинет“, каза Борисов.

„Първият е първи дори с един процент разлика“, подчерта той. И каза още, че резултатите от изборите са показали, че дългогодишните опити ГЕРБ да бъде изчегъртан, не са успели.

 

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини