20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бойко Борисов: Партията ми е мила, но държавата е над всичко

Започва решаваща седмица, която ще покаже дали партньорите във властта ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще успеят да се разберат, при какви условия и компромиси, за формулата на властта. Партията на Борисов иска подялба на министерските места и ще предложи коалиционно споразумение. Коалицията около Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов настоява за меморандум с механизъм за ключови назначения в антикорупционната комисия и регулаторите.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов започна с изказването си пред партийния актив. Първо говори за това, че в партията надделява желанието за отказ от управлението с „Продължаваме промяната“, но посочи: „Партията ми е мила, но държавата е над всичко“.

Председателят на ГЕРБ говори за разделението в обществото, което проличало при честванията за 3 март на връх Шипка, когато беше освиркан председателят на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ), но президентът Румен Радев не. „От другата страна на оста останахме ние, Продължаваме промяната – Демократична България и ДПС“, каза Борисов. „Отивайки на избори трябва да сме наясно, че разделението ще се засили, защото и ние ще сме разбити помежду си. А поотделно ще бъдем много по-слаби в битката за геополитическата ориентация на България.

„Да дадем още един шанс на преговарящия екип“, заяви Борисов. Лидерът на ГЕРБ обяви, че сред водещите разговорите с „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще бъдат Мария Габриел, Томислав Дончев, Деница Сачева, Теменужка Петкова.

Томислав Дончев даде думата за допълнителни предложения от страна на партийните членове към коалиционното споразумение, с което по думите му ще се избегне „тотално политизиране на всички публични системи“. Депутати обаче използваха случая, за да отправят критики към правителството и „Продължаваме промяната – Демократична България“ и да изтъкнат направеното от ГЕРБ.

Николай Нанков поиска в споразумението да има условия, защитаващи интересите на местната власт, и добави, че още утре партията ще внесе проекторешение, с което проектите за саниране на жилищни сгради, попаднали в резервния списък, да бъдат реализирани с допълнителен финансов ресурс.

Общинският съветник Георги Георгиев пък не спести критики към кмета Васил Терзиев и заяви, че случващото се в София е еманация на това, което се случва в държавата. „Не знам докога ще може да спасяваме София и България от техните спасители“, каза Георгиев.

ГЕРБ няма усещане за равнопоставеност в правителството, обяви посочената за следващ премиер Мария Габриел. Тя заяви, че заради „движещата сила на ГЕРБ“ през последните месеци са се осъществили редица политики: гласуван е бюджет, България излязла от международната изолация, страната има ясна позиция в подкрепа на Украйна, промените в конституцията нямало да станат без експертизата на ГЕРБ.

Мария Габриел настоя за механизъм за съгласуване на решенията в управлението, както и да се прави периодичен преглед на изпълнението на политиките. Посочената за премиер спомена и въпроса с регулаторите, където „Продължаваме промяната – Демократична България“ настоява за прозрачен процес по номиниране и избиране на претендентите.

Габриел заяви, че има около 25 позиции, при които решенията ще трябва да се взимат с квалифицирано мнозинство от две трети (поне 160 от 240) от депутатите. В този конктекст Габриел изрично каза, че ДПС досега е показала партньорство при взимането на тежки и важни решения.

Един от водещите юристи в ГЕРБ Рая Назарян изтъкна като основна причина да има редовно правителство съдебната реформа. „Предстоят да бъдат приети важни закони, най-важният от които е законът за съдебната власт. Съдебната реформа не може да бъде завършена без ГЕРБ, ако сега отидем на избори това означава, да бъде отложена неизбежно дълго“, отбеляза тя.

Назарян намекна и че без ясни правила за споделена отговорност „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще продължи да си приписва заслугите на ГЕРБ. Такава теза неведнъж е изказвал и лидерът на партията Бойко Борисов. Назарян даде пример, че вече е разписала правилата за номиниране на членове на новата антикорупционна комисия, които са били съгласувани с вицепремиера Мария Габриел, и ги е изпратила на Христо Иванов „само защото Борисов ме помоли“.

„Сега Стою Стоев ме кани да обсъждаме нашите правила, за да ги внесем заедно, за да направят една трибунка и кажат какво те са направили“, добави тя, визирайки поканата на коалицията за съвместно внасяне на правилата в парламента.

Депутатът от ГЕРБ, бивш министър на енергетиката, Делян Добрев обяви от трибуната, че от първия ден на управлението досега е негов противник. „Аз съм против тази „сглобка“ и тази „промяна“ от първия ден“, каза Добрев.

Аз се надявам краят да е близо.

Атакува „Продължаваме промяната“ заради редица решения в областта на енергетиката: сключения и впоследствие оттеглен меморандум с базираната в Лондон „Джемкорп корпорейшън“ и американската „Ай Пи Три корпорейшън“, както и заради разминаванията между управляващите за прекратяването на изключението (дерогацията) за България от санкциите на Европейския съюз за внос на руски нефт.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев първи направи изявление пред партийния актив. Очаквано той бе критичен към „Продължаваме промяната – Демократична България“, но все пак заяви, че държавата няма нужда от нови избори и посочи вариант как да се случи това: с регламент за взимане на решения.

„Трябва да въведем ред. Има нужда от ясен регламент и механизми за вземане на решения. Няма ултиматуми, има шанс – сигурно последен, нещата да станат нормални, да има правила и ред и гаранции, че правителството ще работи“, отбеляза той.

На събитието ръководството на ГЕРБ ще представи коалиционното споразумение за пълен мандат на управление с ПП-ДБ.

Очаквайте подробности!

Последни новини

- Реклама -