11.5 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бойко Рашков се оплете в обяснения защо е назначил жената на Нотариуса в МВР

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Бойко Рашков отговори на МВР относно назначаването на съпругата на Мартин Божанов – Нотариуса.

От думите му се разбра, че през октомври-ноември 2020 г., когато министър на вътрешните работи беше Христо Терзийски (ГЕРБ), Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) е обявила външен конкурс за разследващ полицай – практика, която тази служба не е познавала, според Рашков. Тогава начело на ГДБОП е Любомир Янев.

„Изтича конкурсът и има няколко души, които са издържали изпитите. В списъка е и Гергана Божанова, която е външен кандидат в смисъл, че не е била служител на МВР“, отбеляза той и добави, че в практиката на ГДБОП нямало нито един външен конкурс за назначаването на външен кандидат, а всички били от служби на МВР, защото „поне малко трябва да разбират от полицейска работа, а тя е била сервитьорка в „SS club“ на Божанов“.

В предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ Рашков подчерта още, че „очевидно този конкурс е обявен много преди аз да стана министър на вътрешните работи, защото моята и нашата информация е, че между Божанов и тогавашния директор на ГДБОП е имало доста здрава връзка, иначе няма обяснение как така съпругата на Божанов изведнъж се явява и печели този конкурс“.

От това обяснение обаче не става ясно, защо Рашков е назначил съпругата на Нотариуса, независимо че е спечелила конкурса при толкова информация за нея. Бойко Рашков бе министър на вътрешните работи в периода май 2021 – юли 2022 г., а по този повод от вътрешното ведомство публикуваха документ за назначаване на съпругата на Мартин Божанов, под който се вижда печат с името на Рашков. Припомняме, че докато е служебен министър на вътрешните работи през 2021 г., Рашков назначи Калин Стоянов за шеф на ГДБОП, с когото сега опитва да оправдае това назначение.

Що се отнася до заповедта, която той е подписал за назначаването на Гергана Божанова в МВР, тя по думите на Рашков е заповед, която е бил длъжен да подпише, независимо че той е бил „на една седмица министър“ и му е било невъзможно да проучва всички хора, на които подписва заповеди, които били общи заповеди за назначение и че между тях е била и съпругата на Божанов, за когото той към онзи момент не е имал понятие кой е той. Това пък противоречи на информацията, произтичаща от самия Рашков, че е знаел и преди за тайния клуб на магистратите, в които се е разпореждал Нотариуса. И дори да не е знаел, имал е всички начини и възможности да провери.

„Докато служителите на ГДБОП много добре са знаели за чия съпруга става дума, директорът на тази служба е знаел за коя съпруга става дума, може би Калин Стоянов, който сега се прави на незнаещ, на света вода ненапита, е знаел за коя съпруга става дума“, изтъкна Бойко Рашков за министъра на вътрешните работи в оставка, допълвайки, че според него политиката на ръководството на МВР през 2020 г. е била такава – да назначат съпругата на Мартин Божанов в ГДБОП.

Във връзка с публикацията на МВР Рашков посочи, че ведомството по думите му е показало завършващия етап на една процедура, а „са скрили умишлено, и това е в стила на Калин Стоянов между другото, скриват главното – конкурсът, който не съм обявявал аз, подборът на кандидатите не съм го правил аз – подборът на тези, които са издържали конкурса, е направен много преди аз въобще да мисля, че бих могъл да стана министър на вътрешните работи и което се вписва успешно като поведение в тази прикритост на сегашния министър на вътрешните работи и за когото ние всички знаем неговата пристрастност към определена политическа партия“, каза Рашков, който не пропусна да нападне ГЕРБ.

На въпрос как коментира думите на бъдещия служебен премиер Димитър Главчев, че Калин Стоянов е експерт и че може да остане на поста и в следващия кабинет, Рашков подчерта, че има съмнения и колебания доколко Стоянов е експерт и ги е бил казвал още когато се е обсъждало неговото назначение.

„За съжаление моята дума не тежеше толкова, колкото на друг от „Продължаваме промяната“ (очевидно визира съпредседателя на партията Кирил Петков) и на Борисов, които тогава са решавали кадровите въпроси. И от това, че Борисов е предложил на Кирил Петков да бъде назначен Калин Стоянов за вътрешен министър, аз бях против, но моето мнение нямаше значение към онзи момент“, коментира не за пръв път Рашков този въпрос.

Преди дни пък премиерът Николай Денков подчерта, че вътрешният министър към момента прикрива връзки по случаите с „Нотариуса“ и „Осемте джуджета“.

 

Снимка: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -