5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Бойкот! Румен Радев отказа да присъства на клетвата в КС

Президентът Румен Радев няма да присъства на клетвата на новоизбраните съдии в Конституционния съд (КС), съобщиха от администрацията на държавния глава. Церемонията е насрочена за 11.00 часа днес. 

„Полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозните съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно“, се казва в позицията на президента. Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемониите да заменят принципите, посочват от институцията.

По-рано държавният глава настоя клетвата на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да бъде отложена. Румен Радев сезира КС за избора на новите съдии на 23 януари. В мотивите си Румен Радев посочи, че принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.

Ден по-късно и депутатите от „Възраждане“, ИТН и БСП внесоха обща жалба до КС срещу избора на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за конституционни съдии от квотата на парламента. В мотивите си те оспорват както избора, така и записания в решенията на Народното събрание срок от 9 години, за който биват избрани съдиите. Според вносителите мандатът противоречи на решение на КС, съгласно което новоизбраните съдии трябва да довършват вече започналия преди две години мандат.

Съдът образува дела и по двете жалби, но все още не се е произнесъл.

Очаквайте подробности!

Последни новини

- Реклама -