10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Болестта на Чарлз разклати британската корона


Неочаквана и драматична новина разтърси света в началото на миналата седмица. Британският кралски двор официално обяви, че крал Чарлз III е диагностициран с рак. Съобщението е без прецедент, защото рядко държавен глава огласява толкова чувствителна информация за здравето си публично. Заболяването е открито по време на операция на доброкачествено уголемяване на простатата, на която монархът се подложи няколко дни по-рано. Диагнозата сварва Чарлз в една от резиденциите му в провинцията, където се възстановява след интервенцията. Предишния ден той дори се появява на служба в местната църква заедно със съпругата си Камила. Движи се сам и помахва на чакащите го хора и репортери. В понеделник обаче спешно се връща в Лондон и веднага се подлага на лечение. Отива в болница, но нощува в дома си „Кларънс Хаус“ в Лондон.

Монархът се обажда лично на синовете си, братята и сестра си, за да ги информира, че е диагностициран с рак. А след това от Бъкингамския дворец уведомяват и целия свят. Какъв точно е ракът, с който Чарлз III тепърва ще се бори, не е ясно. Уточнено е единствено, че не е на простатата, който е един от най-често срещаните при мъжете. Положителната новина е, че е установен в началото, а това е предпоставка за положително развитие на лечението, което кралят вече започна. Той и кралица Камила са заснети от фотографи, докато напускат дома си „Кларънс Хаус“. На кадрите Чарлз изглежда леко изморен, макар със съпругата му да се усмихват и да поздравяват събралите се хора. По препоръка на лекарите той трябва драстично да промени ежедневието си, като най-важният съвет е да почива повече, да работи по много по-малко часове на ден и да не пропуска обяда. Според информациите, в момента той се е оттеглил в имението „Сандрингам“ в Източна Англия, където разполага с повече спокойствие, тишина и уединение, докато тече терапията.

Диагнозата на Чарлз III предизвика множество промени в управлението в Обединеното кралство, макар че дори по време на лечението кралят ще продължи своята линия за модернизация на кралския двор. Публичното оповестяване на заболяването категорично разчупва съществуващата от векове традиция да не се разкриват проблеми със здравословното състояние на монарха, за да не се подлага на съмнение неговото управление. Лично 75-годишният монарх е взел решението за официалното съобщение. Така той се превръща в първия представител на кралското семейство, който признава, че има рак. Затова и британските медии побързаха да го поздравят, тиражирайки заглавия като „смелото лице на краля“, „модерната монархия“ и „новото лице на британската монархия“.

Идеята на Чарлз не е да привлече ненужно внимание към себе си, а да насочи фокуса към трудностите, през които преминават онкоболните и близките им, и да насърчи хората да се подлагат редовно на профилактични прегледи. „Правейки това, той показва един модерен поглед от една модерна монархия за един много старомоден проблем“, коментира известният английски писател и политик Майкъл Добс пред Би Би Си. Кралят отдавна е добре запознат с тази тема. От години той и съпругата му Камила работят за благотворителни каузи, свързани с болни от рак. Дни преди да се разбере за диагнозата на краля, Камила открива поредния център за онкоболни. Според статистиките всеки ден около 1000 души във Великобритания са диагностицирани с онкологично заболяване. Съществен проблем е получаването на бързо и адекватно лечение, което невинаги британското здравеопазване може да осигури заради прекалено дълъг списък с чакащи пациенти.

Принц Уилям поема част от задълженията му

Не е ясно какво ще се случи в Австралия, ако състоянието на монарха се влоши
Новината за болестта на краля веднага повдигна въпроса какво ще се случи, ако той не може да изпълнява функциите си на държавен глава. Към момента Чарлз продължава редовните си седмични аудиенции с министър-председателя, но по телефона, и получава всеки ден документи, които правителството и парламентът приемат. Преустановени са обаче появите му на публични места. Тази част от кралските задължения ще бъде поета основно от престолонаследника принц Уилям.
Четирима старши членове на кралското семейство ще представят британската монархия следващите месеци. Това са кралица Камила, принц Уилям и сестрата и братът на краля – принцеса Ан и принц Едуард. Те са четиримата държавни съветници, на които кралят може да прехвърли и някои от другите си текущи задължения, ако се прецени, че пречат на лечението му. Подобен ход бе предприет, когато здравословното състояние на майка му кралица Елизабет II се влоши. Тогава Чарлз се нагърби с голяма част от публичните й ангажименти.

По закон, ако състоянието на краля сериозно се влоши, има три варианта за действие – държавни съветници, регентство и абдикация. Съветниците могат да изпълняват повечето от функциите, но нямат право да разпускат парламента освен по негова изрична инструкция и не могат да определят аристократите, формиращи Камарата на лордовете – горната камара на парламента. Не е ясно дали имат правомощия да назначат министър-председател. Най-важната точка е, че държавните съветници не могат да упражняват права по отношение на другите 14 владения на краля, сред които е Австралия.

До регентство може да се стигне само ако поне трима от ключовите фигури в управлението на страната гарантират писмено, че поради слабост на ума или тялото монархът не е в състояние да служи. Тази мярка не е прилагана от 200 години в Обединеното кралство. Монархът не контролира кога или за колко време се случва регентство. В случая по закон регент трябва да бъде принц Уилям, тъй като той е следващият пълнолетен в линията на наследяване на короната. Регентът има правомощията на краля по отношение на Обединеното кралство, но не и за територии като Австралия и Нова Зеландия. Всъщност Нова Зеландия разреши проблема, като включи раздел в своя Конституционен акт, който предвижда, че всеки, който е назначен за регент, може да изпълнява кралските функции на суверена. Австралия обаче не е предприела такава стъпка.

Крайният вариант за действие при недееспособен монарх е абдикацията. През 1936 г. такава стъпка предприема крал Едуард VIII. Тогава е подписан инструмент за абдикация и е прието законодателство, с което различните територии, включително Австралия, се съгласяват. Експерти обаче твърдят, че днес това не е възможно, тъй като Обединеното кралство вече не може да законодателства по отношение на Австралия. На практика, ако се стигне до абдикация, се очаква голяма конституционна бъркотия. Затова и ще бъде направено всичко възможно тя да бъде избегната.
Всъщност най-сериозен проблем може да възникне именно със страната континент. Единствените запазени съществени правомощия на краля спрямо Австралия са назначаването и отстраняването на генерал-губернатора и губернаторите на щатите. Очаква се мандатът на генерал-губернатора да изтече в средата на годината. Ако тогава крал Чарлз е сериозно болен, реално никой не може да назначи нов генерал-губернатор. Единият вариант е настоящият – Дейвид Хърли, да продължи да изпълнява длъжността си, тъй като няма официално прекратяване на длъжността му, докато не бъде заменен. Друга опция е да подаде оставка и длъжността му да бъде заета временно от губернатор на щата като администратор, което е обичайната практика, когато постът се освободи. Ако длъжността на губернатор на щата се оваканти, заместник-губернаторът може да изпълнява функциите на губернатора.
Евентуално решение е всеки щат да приеме закон, изискващ от Британската общност да утвърди акт, който признава правомощията на регент да упражнява правомощията на монарха по отношение на Австралия.

Срещата на Хари с баща му продължава едва 45 минути

Ако имаше нещо хубаво в онкологичната диагноза на крал Чарлз III, то това беше надеждата, че тя може да доведе до помирение на сина му Хари с кралското семейство. Още на следващия ден след като разбра за състоянието на баща си, принцът се качи на самолет от Америка, за да се прибере във Великобритания. На родна земя кацна сам, без съпругата си Меган и децата им.

Но бързо стана ясно, че надеждите на британците ще останат попарени. Реално Хари летя 12 часа до Великобритания, а срещата с баща му е продължила едва 45 минути. Твърди се, че кралят е бил изморен от проведена преди това процедура и заради това не успял да обърне достатъчно внимание на сина си. Само че Хари решил да нощува не в някоя от кралските резиденции, а в луксозен хотел в Лондон. Така и не се е видял и с брат си Уилям, с когото са напълно отчуждени, откакто с Меган Маркъл решиха да напуснат кралското семейство.

Само 24 часа след като пристигна във Великобритания, Хари е бил забелязан на летище „Хийтроу“ за очаквания полет обратно към САЩ. Облечен небрежно в дънки, тениска и яке, той беше заснет от фотографи на вестник „Сън“ да пристига във ВИП апартамента на Уиндзор на Терминал 5, за да се прибере обратно при съпругата си в Калифорния.

Кейт Мидълтън ще се възстановява до Великден

На 16 януари Кейт Мидълтън претърпя сложна коремна операция, която в официалното съобщение бе обявена като планирана. Наложи се принцесата да остане цели две седмици под наблюдение в частната болница в Лондон, където бе направена и операцията от уголемена простата на краля. Така и не стана ясно какъв точно е здравословният проблем, довел до неотложната интервенция на Кейт. По всичко личи, че дори и планирана, операцията е била тежка, тъй като Мидълтън няма да може да се върне към кралските си задължения поне до Великден.

След изписването от болницата тя е закарана във вила „Аделаида“, за да се възстановява там. Лекарите са дали строги предписания на принцесата и не й позволяват да става от леглото. Завръщането й към нормалния живот ще се случва доста бавно и постепенно, а в момента тя няма възможност да се грижи и за трите си деца. С тази задача се бе заел принц Уилям, но здравословните проблеми на баща ми го принудиха спешно да прекрати отпуска си и да се върне на работа, за да поеме част от функциите му.

Междувременно в интервю за списание Hello експертът по коремна хирургия Шашанк Гурджар обясни, че здравословните проблеми на Кейт са по-сложни, отколкото може да изглеждат. „При големи рани зашиваме корема заедно и шевът е предназначен да стои шест до девет месеца. Сега, като си е вкъщи, тя наистина трябва да разчита на членовете на семейството си и на всеки, който е наоколо“, казва специалистът.

Бащата на Елизабет си отива
от тумор на белия дроб

Онкологичните заболявания не са често срещани в кралското семейство. Единственият официално известен случай е този на дядото на Чарлз – крал Джордж VI, който си отива от рак на белия дроб. Той е страстен пушач в години, когато смъртността заради цигарите не е често срещана. Кралят, който е баща на Елизабет II, умира внезапно в съня си на 56-годишна възраст на 6 февруари 1952 г., като получава коронарна тромбоза. Няколко месеца по-рано претърпява операция за отстраняване на левия бял дроб. Съществуват твърдения, че дори на краля не било съобщено от какво точно страда, за да не се „разклати“ тронът.

Съществуват непотвърдени информации, че бабата на крал Чарлз е страдала от рак на дебелото черво. Тиражират се слухове, че Елизабет II също се е борила с раково заболяване преди смъртта си. За разлика от сина си, тя беше изключително дистанцирана от обществото по отношение на здравословните въпроси и не позволяваше да се разпространява подобна информация.

Ивет САВОВА

Последни новини

- Реклама -