- Реклама -

- Реклама -

2.4 C
София
сряда, 6 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Болницата в Газа е препълнена: Отмъщението на Израел убива и ранява стотици хора

В събота сутринта хората в Газа празнуваха, след като Хамас изстреля хиляди ракети към Израел и предприе смъртоносни трансгранични нападения.

Ден по-късно картината е съвсем различна. След непрестанния израелски обстрел хората останаха на закрито. Експлозиите продължиха през цялата неделя. Облаци от черен дим поглъщаха сградите в цялата Ивица Газа. Израелската армия твърди, че е поразила повече от 1000 цели в Газа. Сред тях са военни позиции, домовете на лидерите на Хамас, както и банки, управлявани от бойната групировка. Един от по-значимите израелски удари в неделя сутринта бил насочен към кулата Ватан, която служи като център за доставчиците на интернет в Газа.

Палестински здравни служители твърдят, че повече от 400 души са загинали при ответните израелски въздушни удари в Газа. Повечето райони са без електричество, тъй като Израел е спрял да снабдява Газа с електроенергия. Собственият доставчик на Газа може да осигури само 20 % от необходимото електричество. Доставките на храна и вода също са прекъснати. Недостатъчно оборудваните болници, които се борят да осигурят здравни грижи за население от над два милиона души, отправиха отчаяни призиви за кръводарители. Махмуд Шалаби, директор на благотворителната организация „Медицинска помощ за палестинците“ в Газа, описа главната болница в града като „кланица“. По думите му много хора са лежали на земята в спешното отделение. „В моргата имаше много трупове и много от медицинския персонал не можеше да се справи с огромния приток на пострадали“, добави г-н Шалаби.

В неделя жителите на една от частите на град Газа получиха SMS съобщения от израелската армия, в които ги съветваха да се скрият преди ударите. Повече от 20 000 души се насочиха към обектите на ООН в района, съобщи представител на ООН пред Би Би Си. Хамас, който контролира Газа през последните 17 години, знае какви са последиците от нападението срещу Израел – така че сигурно е очаквал такива ответни удари. Подкрепяната от Иран групировка даде ясно да се разбере, че е готова за война с Израел. Хамас заяви, че внася контрабандно оръжие въпреки израелско-египетската блокада и разработва свой собствен арсенал. Групировката се закани да продължи с това, което нарича „ответни атаки“. След пауза в събота вечерта тя заяви, че е изстреляла 100 ракети по южния израелски град Сдерот.

Обикновените жители на Газа изразяват смесени чувства по отношение на този безпрецедентен конфликт. Въпреки че някои видяха в ракетните атаки на Хамас повод за празнуване, мнозина се притесняват, че насилието ще продължи много дълго.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -