13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Борислав Чакринов – изследователят на българския инфантилизъм


Дни след като от този свят си отиде един от най-емблематичните български актьори Иван Иванов, той бе последван и от известния режисьор Борислав Чакринов. Директорът на драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас почина едва на 63 години.

Преди време Чакринов бе сред ярките имена на столичните сцени. Беше дори директор в продължение на 3 години на Малък градски театър „Зад канала“, преди да замине за морския град, където направи забележителни постановки, сред които „Кралят умира“, „Смъртта на търговския пътник“, „Бащата“, „Двамата веронци“, „Както ви харесва“ и много други. Поставил е повече от 100 пиеси, преди време често е канен за представления в Русия. Тъкмо той като директор на трупата в Бургас взе в състава звездата от „Вчера“ Георги Стайков, когато той бе покосен от множествена склероза.

През годините, а и напоследък проявява особен интерес към творчеството на Вазов. Казва, че неговите текстове са едно от нещата, които дават възможност като българи да се съизмерваме със света. Твърди, че у Вазов открива и Гогол, и Толстой, и Пушкин, и Есенин, и Тургенев, и Салтиков-Шчедрин. Многократно се връща към „Чичовци“, защото смята, че това е един от най-гениалните текстове, писани на български. „Тази чудна галерия от образи ми е давала винаги възможност да изразя най-пълно отношението си към живота около мен, хвърляйки ме от краен нихилизъм към необоснован патриотизъм. Винаги в основата на тези спектакли е стоял разговорът за инфантилизма на един непораснал народ, който, ако иска да употреби енергията, с която разрешава дребни битови конфликти, за решаването на обществени каузи, би могъл да промени света.“

Теодора КРЪСТЕВА

Прочетете още на сайта за изкуство bgart.bg

Последни новини

- Реклама -