26.8 C
София
вторник, 18 юни 2024 г.

Борислав Цеков: Делегитимирана беше самонадеяната претенция на ПП-ДБ

Борислав Цеков, основател на Института за модерна политика и конституционалист, коментира изборните резултати така: Делегитимирана беше самонадеяната претенция на ПП-ДБ.

„Най-важното, което може да се каже за изборните резултати, на базата на екзитпола е, че избирателите зададоха не само нова парламентарна конфигурация, но и смениха политическите роли на основните партии“, написа той във Фейсбук.

„Имаме нов носител на доверието да се управлява. Имаме нова формация, която е поставена в позиция да търси само кооптиране към властта, но без определяща роля.

„Имаме и нов легитимен претендент за определящо участие във властта. Убедителната победа на ГЕРБ ги легитимира като новия носител на доверието на гражданите да бъдат определящ фактор за формулата и приоритетите на едно силно проевропейско управление“, пише още той.

„Делегитимирана беше самонадеяната претенция на ПП-ДБ да бъдат носители на политическа промяна. Развенчано беше за пореден път и арогантното им, но разминаващо се с реалността самомнение, че едва ли не са монополисти на демокрацията, евроатлантизма и гражданското общество“, пише Цеков.

„След вота на 9 юни те вече са нищо повече от банално партийно олицетворение на едно лошо и корумпирано политическо и управленско статукво, установено в резултат на уличните протести през 2020 г. Статукво, което претърпя втория по мащаб управленски провал след този на БСП и Жан Виденов през 1990-те.
Нова политическа роля гласуваха избирателите и на ДПС – вече не като балансьор, а като политически субект, който легитимно може да претендира за пълноценно и официално участие в една нова правителствена формула“.

Маркет линкс: ГЕРБ-СДС – 27.9%, ДПС – 15.9%, ПП-ДБ с 15,1%

„Огромното мнозинство от активните избиратели категорично отхвърлят антибългарски експерименти с руски акцент, като ревизия на членството в НАТО и ЕС, кремълска пропаганда от типа “САЩ води война срещу Русия на територията на Украйна“, спиране на помощта за жертвите на руската агресия и подобни.

Показателно е, че “Величие“ изяде проценти от “Възраждане“, но и двете сумарно се побират в това, което от години наричам “непробиваем лимит на русофилския и патриотарски вот“ – около 15 процента. Тази обществена среда, която живее и ползва правата, свободите и благата на Свободния свят, но пред компютърните клавиатури лелее за бай Тошо и евразийските тирании в Москва, Пекин, Техеран и Пхенян, е малцинство сред българския народ, от което не зависи нищо, и е обречена да остане такова“, коментира още той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини