- Реклама -

- Реклама -

2.4 C
София
сряда, 6 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Борислав Сарафов поиска дисциплинарно наказание за шефа на Софийската районна прокуратура

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска да бъде наложено дисциплинарно наказание на административния ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП) Невена Зартова.

Предложението за образуване на дисциплинарно производство е внесено във Висшия съдебен съвет от заместник главния прокурор Мария Павлова, тъй като Сарафов е на работно посещение в Хага.

Искането за наказание на Зартова е заради доклад на екип от прокурори от Върховна касационна прокуратура, който е открил данни за нарушения в работата на СРП.

„Констатирани са данни за неритмичност или неупражнен ефективен надзор над наблюдаващите прокурори, а по част от досъдебните производства – данни за дисциплинарни нарушения или нарушения на организацията на работата. Само в два от случаите Невена Зартова е упражнила правомощията си за ангажиране на дисциплинарна отговорност на подчинените й заради пропуски в работата“, съобщават от държавното обвинение.

Извършени са общо 58 проверки на прокурори от СРП. Пример за липса на организация и ефективен контрол е разследването на убийствата в с. Лозен. По това досъдебно производство се стигна до там, че убиецът сам признава пред разследващите, че е изненадан, че не е хванат още първия път, когато е удушил бившата си приятелка преди година.

Проверени са и досъдебните производства, по които прокурор Зартова е осъществявала ръководство и надзор. „Разследванията не са провеждани ритмично, в някои случаи е имало бездействие, постановления за удължаване на законоустановения срок от упълномощени от нея заместник районни прокурори в СРП, което се явява в противоречие със закона. В резултат на това част от разследванията не са приключили в разумен срок. Констатирана е и липса на ефективен контрол по отношение на спрените досъдебни производства“, твърди се в доклада.

„Сега“ припомня, че заради случая с убийствата в Лозен Сарафов свали доверието си от ръководителя на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и заяви, че очаква тя да се оттегли от поста. „В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС“, каза през август Сарафов. Зартова отвърна, че не знае на какво основание ѝ се иска оставката, но ако има дисциплинарно или друго законово нарушение, е готова да я подаде.

 

 

segabg.com

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -