11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Борисов и Радев спорят през медиите: Президентът има къса памет, кой доведе Кирил и Асен

 

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и президентът Румен Радев си отправят взаимни въпроси и обвинения през медиите, като темата на задочния спор е смяната на външния министър.

Днес Борисов заяви, че не разбира Румен Радев и предположи, че президентът има къса памет: „Не мога да разбера Румен Радев. Ако той иска ярки комунистически лица да продължат да управляват, добре. Насила нищо не става. Помня ярките политически лица в кабинетите на Радев, може би има къса памет. Сред тях Янаки Стоилов, Крум Зарков, Весела Лечева, цялото БСП се изсипваше в служебните правителства. Той правеше цели партии от тях – на Стефан Янев, на Кирил и Асен“, допълни Борисов.

„Даниел Митов е мост между партиите, затова дойде в ГЕРБ. Искам този министър, Радев да си носи отговорност за провалите на правителство. Не нося ангажимент повече като партия за това служебно правителство“, заяви Борисов, които е на посещение в Силистра.

Ден по-рано  Румен Радев заяви пред журналисти, че е ясно кой е заявил смяната на външен министър и, че тя е „поредното доказателство за провала на конституционната реформа.

Припомняме, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да е намесен в смените на двама министри от служебния кабинет, които поиска от президента служебният премиер Димитър Главчев, но в същото време подчерта, че след корекциите в Конституцията парламентът носи отговорност за служебното правителство.

Смяната на външния ни министър Стефан Димитров с Даниел Митов, обаче става под натиска и с любезното съдействие на американския помощник държавен секретар Джеймс О’Брайън. Според информация от високите етажи на властта Джеймс О’Брайън натопил Стефан Димитров пред служебния премиер Димитър Главчев и пред лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че му отказал среща.

Иначе официалният мотив за рокадата според премиера е необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, и съюзниците и партньорите, от друга.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img