20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Борисов: Няма никаква надежда, отиваме на избори заради ПП-ДБ

„Няма никаква надежда“ и отиваме на избори 2 в 1 заради ПП-ДБ, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Букурещ, където се провежда конгрес на ЕНП.

По-рано днес с пълно мнозинство парламентът гласува оставката на кабинета „Денков“. Преди малко съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев заяви, че очаква успешна ротация с минимални смени, като преговорите с ГЕРБ-СДС ще се водят през почивните дни. Вчера, когато се проведе Националното съвещание на ГЕРБ, лидерът на партията Борисов обяви, че с проекта за коалиционно споразумение дават последен шанс на партньорите си от ПП-ДБ.

Изненадващото бързане за гласуването на оставката на Денков обаче е причината, поради която според Борисов вече „няма никаква надежда“ за общо управление.

„Денков дойде, хвърли си оставката и си замина“ – така той обобщи днешното гласуване в НС.

Борисов разясни, че вчера вечерта от ПП-ДБ изтеглили предложението си за гласуване на оставката на премиера, а рано сутринта отново го предложили. По думите му това поведение е „арогантно“, тъй като не е било съгласувано с тях, а и се случва в отсъствието на Мария Габриел. По думите му гласуването не било спешно и могло да се случи, когато с Габриел се върнат в България, а не да ни тикат към Радев.

„Кое ми е по-важно – оставката на Ники, или да изберев Урсула фон дер Лайен“ – запита той. На конгреса на ЕНП се очаква Фон дер Лайен да бъде избрана за основен кандидат на групата за еврокомисар.

Той коментира и думите на Асен Василев за минимални рокади в състава на МС и заяви, че и той трябва да бъде сменен заради ежедневни назначения, които не се съгласували с ГЕРБ. Като други бъдещи рокади той намекна за министъра на отбраната Тодор Тагарев и спортния министър Димитър Илиев.

„Ще Ви кажа – ако няма радикални промени в кабинета, регулаторите и съдебната система, то ние няма да участваме… Без кардинални промени, включително и на Асен Василев, щом си мисли, че така ще мине и се оправдава, аз повече няма да го подкрепям. С това си поведение те днес ни пратиха в ръцете на президента Радев.“

След това Борисов заяви, че вече Румен Радев решава колко ще държи парламента и кога ще са изборите и добави, че държавният глава бил „джентълмен“, защото не насрочил консултациите още за утре.

Лидерът на ГЕРБ смята, че ПП-ДБ „тикат“ към избори 2 в 1, защото така щяла да им излезе сметката за евроизборите, но пък опитвали да направят така, че да изглежда, че ГЕРБ-СДС са виновни.

„Аз, понеже не искам да изляза виновен, съм изпратил с техните дами и дамски екип. Ако намерят кардинално решение – ще отида да се подпиша.“  Преговорният екип на ПП-ДБ се състои от лидерите на формацията – Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Борисов заяви, че преговори все пак ще има, но днес било предопределено как ще се развие сюжета около ротацията.

Последни новини

- Реклама -