19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Босненската Република Сръбска прие собствен изборен закон

Парламентът на босненската Република Сръбска прие проектозакон за изборите, според който изборите за органи на властта в съставната част на Босна и Херцеговина ще се произвеждат от Републиканската изборна комисия, градските и общинските изборни комисии и избирателни комисии, назначени от компетентните органи на Република Сръбска, а не на Босна и Херцеговина, съобщиха босненските медии.

Върховният представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит наложи във вторник изменения в Изборния закон на страната с цел подобряване на изборния процес. Законите в Босна обикновено се приемат от парламента на Босна, Народната скупщина на Република Сръбска и парламента на Федерация Босна и Херцеговина. Шмит обяви налагане на изменения в Изборния закон на страната, тъй като политическите сили не могат да се договорят за реформата, изисквана от Европейския съюз.

Решението на Шмит предизвика бурни реакции сред лидерите на Република Сръбска, а президентът на съставната част Милорад Додик заяви, че тя ще приеме собствен изборен закон и ще организира избори. В 3:00 ч. (4:00 ч. българско време) сутринта днес Народната скупщина на Република Сръбска в Баня Лука прие нов Изборен закон на съставната част, съобщи новинарската агенция на Република Сръбска СРНА.

Изборният закон на Република Сръбска няма да се съобразява с точките на Изборния закон на Босна и Херцеговина, които предвиждат избор на депутатите в Народната скупщина, делегатите на Съвета на народите на Република Сръбска, президента и вицепрезидента на Република Сръбска, делегатите от съставната част в Камарата на националностите в босненския парламент, представителите на градските парламенти и общините, градските и общинските кметове, назначаването на органи за произвеждане на изборите за законодателни, представителни и изпълнителни органи на властта в Република Сръбска.

Регулация

Новото във връзка с действащия закон е регулирането на избора на делегат в Камарата на националностите в босненския парламент от Република Сръбска. За проектозакона гласуваха 45 депутати, седем се въздържаха, никой не гласува „против“. Проектозаконът ще бъде подложен на обществено обсъждане, което ще трае 15 дни.

На по-ранно заседание вчера вечерта бяха приети и заключения, които призовават международната общност да анулира измененията в Изборния закон на Босна, наложени от върховния представител Кристиан Шмит, отбелязва босненският сайт „Кликс“. Срокът за това е седем дни, а след това анулирането на закона трябва да влезе в дневния ред на босненския парламент. Ако парламентът не анулира решението на Шмит, заключенията призовават политиците от Република Сръбска да излязат от държавните институции и коалициите на държавно равнище.

В Хърватия изгориха кукла с образа на Вучич (ВИДЕО)

След междуетническата война в Босна и Херцеговина 1992-95 година съгласно с условията на Дейтънското мирно споразумение страната бе разделена на две полуавтономни части – Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и мюсюлманско-хърватската Федерация Босна и Херцеговина, където живеят босненски мюсюлмани – бошняци и босненски хървати. Дейтънското споразумение дава широки правомощия на върховния представител на международната общност в Босна, включително да налага закони или да уволнява официални представители или държавни служители, които подкопават крехкия етническия баланс в следвоенна Босна. Република Сръбска не признава авторитета на върховния представител, тъй като назначението му не е одобрено от Съвета за сигурност на ООН, както е предвидено от Дейтънското споразумение.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img