- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Божков плаши Борисов с ЦРУ

 

Васил Божков е предоставил документи и записи за хора и процеси в България на службата за контрол на чуждестранните активи към министерството на финансите на САЩ OFAC, съобщи самият той на пресконференцията, която даде в събота. Това обаче остана встрани от полезрението на медиите у нас. OFAC е изключително авторитетен отдел, който е директно свързан с ЦРУ. Досега адвокатите на хазартния бос многократно повтаряха, че клиентът им работи с американски служби, но не посочваха кои точно са те.

Теодора КРЪСТЕВА

Самият Божков не спести информацията, че дори отвъд океана са били притеснени, когато е заявил, че смята да се върне в България. Това би трябвало да означава, че сведенията, които е дал, очевидно засягат хора по високите етажи на властта, сред които най-вероятно е и големият му враг Бойко Борисов. За него Божков каза, че трябва да напусне политиката, защото иначе нищо добро не може да се случи в страната.

Според източници на „Филтър“ от магистратските среди в прокуратурата са знаели или са подозирали, че Васил Божков контактува с OFAC. Точно затова са го свързали с Пригожин на мерките му за неотклонение в съда. Целта е била да го компрометират пред американците, без да осъзнават, че така го правят още по-ценен за тях.

Според анализатори тъкмо споменаването на OFAC е била единствената причина, поради която Божков изненадващо свика пресконференция, на която иначе не каза нищо конкретно по повод обвиненията срещу него.

Съобщи обаче, че влиза в политиката, за да се бори срещу мафията на Бойко Борисов. Хазартният бос отново повтори тезата си, че страната се управлява от хунта, но не посочи никакви примери за престъпленията на управляващите, като се оправда, че е подписал декларации за конфиденциалност пред различни институции.

По думите му той няма да се занимава с бизнес, но щял да обедини всички сили, които са срещу статуквото. Докато е под домашен арест, той имал възможност да урежда всевъзможни срещи и така щял да ръководи процеса. „В България има огромно 60-процентно мнозинство, което не гласува. Ще се опитаме да ги събудим тези хора.

Както ги събудихме преди 4 години след моето интервю по Би Ти Ви. Тогава казах, че държавата се управлява от хунта, има мафия и репресии. След това Христо Иванов отиде в Росенец, а президентът Радев вдигна ръката. Иначе не се познавам с президента Румен Радев и нямам никакви отношения с него. „Продължаваме промяната“ са комсомолската организация на ГЕРБ“, заяви още Божков. Самият той отказа да бъде свързван с криминални елементи като Красимир Каменов-Къро, а с Алексей Петров почти не се познавали. Според напълно проверена информация на „Филтър“ двамата обаче са се срещали, а преди тази среща името на Божков се свързва с първия атентат срещу баретата през 2002 година.

Божков не пропусна да засегне и темата за античната си колекция, която по думите му е била съсипана, счупена, отнесена с кашони и разпродадена. Както е известно, хазартният бос разполагаше с една от най-забележителните частни сбирки от предмети от времето на Рим, Древна Гърция и Тракия, а колекцията му от ритони бе впечатляваща. По официална информация тя се намира в Националния исторически музей, но въобще не ясно дали всички артефакти са запазени и как се съхраняват.

Божков имаше намерение тя да бъде изложена в сградата на някогашната телефонна палата, която била продадена от синдиците, поясни Васил Божков.

Публичната му изява даде повод на мнозина да коментират и твърде болезнения вид на Божков. След връщането му се твърди, че доскоро един от най-мощните бизнесмени страда от сериозни здравословни проблеми, свързани със заболяване на простатата.

 

- Реклама -

Последни новини