20.1 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Братът на Ружа Игнатова: Обиколил съм света, по-хубава от България няма


Братът на създателката на измамната схема One Coin Ружа Игнатова кацна преди малко повече от седмица на българска земя, след като бе освободен от затвора в Америка, където прекара близо 3 години.

Константин сам се похвали с новината в профила си в Инстаграм, където публикува всеки ден клипове, в които се усмихва щастливо, демонстрира ведро настроение и пуска видеа от свои разходки и забавления в столицата. Мнозина от минувачите въобще не разпознават, че мургавият, модерно облечен младеж е брат на най-издирваната жена в света. Изброява десетките държави, които е посетил, и прави патриотичното признание, че по-хубава от България няма. Игнатов призовава последователите си да следят неговите публикации, в които ще им разказва интересни истории. Няма и дума за безследно изчезналата му сестра, както и за милиардите, с които тя завлече вложители в своята пирамида.

Константин Игнатов беше арестуван през пролетта на 2019 г. на летището в Лос Анджелис, след като беше заподозрян, че е поел ръководството на OneCoin след изчезването на Ружа през 2017 г. Въпреки че хората, които познават Константин, го описват като бонвиван, който едва ли е въртял схемите в пирамидата, той се призна за виновен по обвинения в пране на пари и измама и беше осъден на 2 години и 8 месеца. След като излежава присъдата, е освободен от съдия в Манхатън и веднага се качва в самолета за София.

Според обвинението Ружа Игнатова превръща брат си, който е бил шофьор на мотокар в Германия, в свой личен асистент. Както е известно, официалното лице на пирамидата бе Ружа Игнатова, която акумулира 4 млрд. долара от своите жертви, които оплете в сложната схема с фалшивата криптовалута OneCoin. Срещу нея са повдигнати обвинения за съучастие във финансова измама в големи размери и пране на пари. От юни 2022 г. тя е в списъка на ФБР с 10-те най-издирвани престъпници. Обявена е и награда от 100 000 долара за информация, която може да доведе до ареста на Игнатова.

Все по-реално става предположението, че Игнатова отдавна е убита, а това най-вероятно се е случило на яхта в Гърция. Съучастникът й Карл Себастиан Грийнууд бе осъден в края на миналата година на 20 години затвор, след като се призна за виновен също като Константин Игнатов.

Стотиците жертви, завлечени от OneCoin, вече са загубили надеждата, че ще могат да върнат парите си. Въпреки това съдът в Ню Йорк е преценил, че Константин Игнатов е сътрудничил на разследването, и затова е бил освободен. Твърди се, че той е дал показания срещу Марк Скот, бившия адвокат, който беше обвинен в изпирането на 400 млн. долара от пирамидата и бе осъден на 10 години затвор.

В показанията си пред съда Константин твърдял, че сестра му му давала едва 3000 евро на месец, което според него било крайно недостатъчна сума да води луксозен живот и било доказателство, че той не е играел ключова роля в дружеството.
Не е изключено Константин Игнатов да е пуснат на свобода, за да бъдат проследени контактите, които ще осъществи извън затвора, което пък би помогнало за разследването. Мнозина са изненадани от жизнерадостното настроение, което демонстрира братът на Ружа при завръщането си в родината, при положение че съдбата на сестра му тъне в неизвестност, а очевидно фамилията има куп врагове заради измамите, с които са се занимавали.

Според обвинението от последното тримесечие на 2014 до третото тримесечие на 2016 г. ОneCoin e отчела приходи от 3,4 млрд. евро, но без те да имат никаква реална стойност, а завлечените чрез схемата не са могли по никакъв начин да проследят какво се случва с инвестициите им. Дружеството е действало като класическа финансова пирамида – членовете й са получавали комисиони за набирането на „инвеститори“ в криптовалутата.

След освобождаването си Константин Игнатов е платил 118 000 долара и ще остане под наблюдение от властите в следващите две години, като ще се разписва всяка седмица в полицейския участък.

Теодора КРЪСТЕВА

Последни новини

- Реклама -