- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Брендо неуловим заради къртици в МВР и ДАНС

Мистериозният Евелин Банев-Брендо още поддържа контакти в служби като МВР и най-вече ДАНС, и затова не могат да го арестуват, твърди пред „Филтър“ бивш офицер, който е работил там, когато Кокаиновия крал още беше в България.

Александър МЕТОДИЕВ

Брендо прекосява граници с фалшиви паспорти повече от 25 години, а в последните 5 е издирван от три държави заради влезли в сила присъди за трафик на кокаин – Италия, Румъния и България.

Периодично името на баровеца влиза в новините. През 2021 година го арестуваха в Украйна, чийто гражданин беше станал, а миналата седмица стана ясно, че е подписал пълномощно за адвоката си при селския кмет в Тлачене, община Бяла Слатина. Според документите го е направил през пролетта на 2022 година – след ареста в Украйна и 5 години след безследното му изчезване от България. С пълномощното адвокатът му внася молби до съда да признаят присъдите от Италия и Румъния, за да ги лежи у нас.

Иван Драшков

Всъщност публична тайна е, че Брендо е засичан често у нас, където живее семейството му, както и в други държави, където се среща с децата си. Въпреки това той остава неуловим. Като лидер на международна група за трафик на кокаин той е в полезрението на службите още от началото на века. Често е подозиран като сътрудник на ДАНС и ГДБОП, които дълго време са спускали чадър над него.

 

„Проблемите за Брендо дойдоха от два фронта. Започнаха да го разследват в Италия и Швейцария и тук нямаше как повече да го крият. Войната между Алексей Петров и Иван Драшков в ДАНС през 2008 година също оказа влияние“, категоричен е източникът на „Филтър“.

Всъщност Брендо неведнъж е свързван с близки контакти с Иван Драшков, който беше зам.-шеф на ДАНС (а преди създаването на службата – директор на предшественика й НСС в МВР) и е една от легендите на контраразузнаването по руска линия. Той все още има свои кадри в службите, които са на средно ръководно ниво, но имат достатъчно информация.

През 2013 година лидерът на РЗС Яне Янев открито заяви, че синът на Драшков е съдружник с Брендо, който по това време беше екстрадиран в Италия по разследването за „Кокаинови крале“.

През 2008 година неизвестни пребиха журналиста Огнян Стефанов пред столичен ресторант. По-късно Брендо в единственото си телевизионно интервю разкри, че са били заедно със Стефанов и той е пребит, след като са се разделили. По това време държавата се тресеше от скандали, които бяха публикувани в сайта „Опасните новини“. Информацията беше от ДАНС и засягаше най-вече разстреляния през август тази година Алексей Петров. Тогава той беше съветник на председателя Петко Сертов и беше в жесток конфликт със заместника му Иван Драшков. А Петров подозираше точно Драшков, че изнася информация към анонимния сайт на Огнян Стефанов.

„Неслучайно Брендо е получил украински паспорт през 2015 година. Тогава държавата все още беше в орбитата на Русия с прокремълския президент Виктор Янукович. А за действията на службите на тази страна над 25 години е отговарял точно Драшков.“

На още един любопитен детайл обръща внимание източникът на „Филтър“, който по това време е бил все още офицер. Драшков е изгонен от ДАНС през 2008 година, но се връща там в края на 2009 с решение на съда. Тогава Алексей Петров е в ареста. Уволнен е без мотиви отново през март 2012 година, а два месеца по-късно, през май, Брендо е арестуван в колата си на Черноморието по молба на Италия. А в автомобила са открити документи от кореспонденция между Италия, Испания, Швейцария и България, в която е обменяна информация за бандата на Брендо и предстоящия му арест. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че бивш полицай ще бъде разследван за теча на информация към Евелин Банев, но това така и не се случи. Въпросът стигна до парламента, където стана ясно, че къртицата е от ГДБОП или от ДАНС. Документите са били с дата 2008 година, когато Брендо е трябвало да бъде задържан, но операцията е отложена.

Днес Брендо отново е в неизвестност, а за богатството и изпраните му пари в България се носят легенди. Над десетилетие той ползва свои доверени хора като лица на фирмите, с които притежава земя, хотели и жилищни комплекси в страната и по Черноморието.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -