30.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.

Брендо остава в Софийския затвор, от СГП казаха колко години ще лежи

Тази сутрин Евелин Банев – Брендо се доброволно се предаде на властите, като се яви с адвоката си пред Софийския централен затвор.

От Софийска градска прокуратура съобщиха, че Брендо ще изтърпи наложеното му наказание -„лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. „С присъдата съдът е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения“.

СГП изпрати и съобщение до медиите:

„Във връзка с постъпили множество медийни запитвания относно присъда на Е.Б. и привеждането й в изпълнение, Софийска градска прокуратура (СГП) информира следното:

С присъда от 15.02.2013 г. на Софийски градски съд (СГС), влязла в сила на 26.04.2018 г., Е.Б. е признат за виновен за това, че за времето от 17.10.2002 г. до 30.05.2005 г. на територията на Република България, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия, Британски Вирджински острови, Съединени американски щати, Конфедерация Швейцария и Република Австрия участвал в организирана престъпна група заедно с още две лица, създадена с цел да върши престъпления по член 253 НК – извършване на финансови операции (внасяне в брой и нареждания за преводи на парични суми от различни банкови сметки на фирми в банки в чужбина към Република България за кредитиране на дейността на „ПФЮ“ АД) с пари, за които знаели, че са придобити чрез незаконен трафик на наркотични вещества – придобиване, разпространение, държане, превозване и пренасяне на високорискови наркотични вещества в големи размери без надлежно разрешително – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, във вр. с ал. 2 от НК.

Обявеният за международно издирване Брендо се предаде

Наложено е наказание лишаване от свобода за срок от 6 години при първоначален строг режим в затвор. С присъдата съдът е зачел и приспаднал предварителното задържане на осъдения.
В Софийска градска прокуратура е образувана преписка на основание получената ефективна присъда. Наблюдаващият прокурор е предприел необходимите действия за изпълнение на присъдата. Осъденият не е установен на територията на Република България. Обявен е за общодържавно издирване, издадена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване.

През 2021 г. и 2022 г. осъденият е подал молби до СГС на основание Закона за признаване, изпълнение и изпращане на съдебни актове за налагане на наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода, с които иска да се признаят и приемат за изпълнение в Република България постановени спрямо него съдебни актове, с които му е наложено наказание лишаване от свобода от компетентните съдебни органи на други две държави, които членуват в Европейския съюз – Румъния и Италия. И двете молби на осъдения са оставени без разглеждане, защото молителят не се е намирал на територията на Европейския съюз, каквото е изискването на специалния закон.

На 24.06.2024 г. осъденият се е явил доброволно за изтърпяване на наказанието. След установяване на самоличността и провеждане на административни процедури осъденият е настанен в Софийския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода, като е зачетено за начало на наказанието 24.06.2024 г, съобщават от Държавното обвинение“.

„Полицията разследва как издирваният Евелин Банев – Брендо е влязъл в България, за да се предаде сам в затвора“, съобщи по-рано на брифинг директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.

Припомняме, че бивш офицер заяви пред „Филтър“, че Евелин Банев-Брендо поддържа контакти в служби като МВР и най-вече ДАНС, и затова не е арестуван досега.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини