13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Британски музеи връщат назаем в Гана заграбени експонати (СНИМКИ)

Обединеното кралство изпраща част от „бижутата от короната“ на Гана обратно у дома назаем за три години, 150 години след като ги е отнело от двореца на краля на Асанте.

Снимки Би Би Си

Златна лула на мира е сред 32-та артикула, които се връщат по дългосрочни заеми, съобщава Би Би Си. Музеят “Виктория и Албърт” дава назаем 17 произведения, а Британският музей други 15. Главният преговарящ на Гана каза, че се “надява да се положат нови основи за културно сътрудничество след поколения на гняв”.

На някои национални музеи в Обединеното кралство, включително “Виктория и Албърт“ и Британския музей, е забранено от закона да връщат завинаги спорни предмети от своите колекции, а сделките за даване назаем като тази се разглеждат като начин да се позволи на предметите да се върнат в страните им на произход.

Предметите, които ще бъдат изпратени, повечето от които са взети по време на войните от 19-ти век между британците и Асанте, включват още държавен меч и златни значки, носени от служители, натоварени с “прочистването на душата на краля”, както и кожена церемониална шапка, украсена със злато.

Директорът на „Виктория и Албърт“ Тристрам Хънт каза пред Би Би Си, че е когато музеите държат „предмети с произход от война и плячкосване по време на военни кампании, британците носят отговорност към страните на произход да помислят как могат те да бъдат поделени по-справедливо днес, за да могат да им се радват повече хора. Хънт изтъкна, че новото културно партньорство „не е реституция през задната врата“, което означава, че не е начин за връщане на постоянна собственост обратно на Гана.

Последни новини

- Реклама -