14.6 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

БСП изнесе шокиращи факти от договора с БОТАШ

„От първият ден на този парламент твърдим, че договорът с „Боташ“ е един от най-корупционните договори, подписан от служебния кабинет на президента Радев. В резултат на този корупционен договор българският народ плаща всеки ден по 500 000 долара, приблизително 1 млн. лева, без да получава нищо.“

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в Народното събрание, на която парламентарната група на БСП представи доклада пред журналисти на временната комисия, разследваща договора за доставка на газ с турската компания. От работата на комисията „Боташ“ в парламента е видно, че става въпрос за тежки корупционни практики.

Докладът е подписан, още днес ще го занесем в българската прокуратура и го изпращаме с писмо на европейската прокуратура, водени единствено от целта да продължим борбата със задкулисието, корупцията, паралелната държава и този начин на управление, който отнема жизнения ресурс от българския народ и го трупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и предприемаме всички необходими действия. През годините сме доказали своята неотклонност в тази битка с паралелната държава и корупцията, каквото и да ни е струвало това, и имаме намерение да я продължим докрай, въпреки спънките, които ни се създават, заяви Нинова.

„Водени сме единствено от целта да продължим борбата със задкулисието, корупцията, паралелната държава и този начин на управление, който отнема жизнени ресурси от българския народ и ги трупа в джобовете на безотговорни хора. Искаме те да понесат наказателна отговорност и предприемаме всички необходими действия за това. Доказали сме през годините своята неотклонност в тази битка, каквото и да ни струва, и имаме намерението да я доведем докрай“, каза още тя.

Нинова обърна внимание на опасността Европейската комисия да заведе наказателна процедура и да санкционира България: „Настояваме, ако се стигне до такава процедура, Министерски съвет да приложи т.нар. регресен иск срещу лицата, които персонално са подписали този договор. Един път завинаги тези, които са ощетили българския народ, да извадят тези пари от джоба и да ги върнат. А не „крадат, а народът плаща.“

Подробности по доклада представи народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов: 2,2 млрд. долара такса пренос, липсващ правен и финансов анализ и стотици милиони годишни загуби.

Ето някои от шокиращите данни, изнесени днес от БСП:

– по този договор не е направен финансов анализ, което е задължително в такива случаи;

– в договора е записано, че България трябва да плаща по 500 000 долара на ден, независимо дали взема газ от Турция. Според социалистите България в момента не получава нищо от „Боташ“, защото договорът е подписан за 1,850 млрд. кубични метра, но освен този договор ние имаме и с Гърция за още 1 млрд., както и азерски газ за още 1 млрд., или сумарно за 3,850 млрд. кубични метра. В България ползваме около 2 600 000 000 – 2 800 000 000 годишно. 1 200 000 000 остават отгоре, но въпреки това таксите за пренос се плащат;

– таксата за пренос по договора между „Булгаргаз“ и „Боташ“ е 9,10 долара, докато в Гърция е 4,50 евро – или турската е два пъти по-висока;

– този договор е бил съгласуван само от 9 министерства, а не от всички. В договора е записано още, че от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания;

– този договор е подписан без знанието на Българския енергиен холдинг (БЕХ);

– не е ясно как са определяни цените по този договор;

– в договора няма клауза за прекратяване от българска страна, а само от турска;

– за да се развали този договор, цената, която трябва ние да платим като българска страна, е 2,177 млрд. долара.

Гуцанов обърна внимание още на това, че служебният енергиен министър Росен Христов е превишил своите правомощия, като е подписал предварително договора с „Боташ“, както и на това, че договорът не е съгласуван с всички министерства, както се изисква, а само с 9. Той подчерта, че според договора, от 2026 г. ще се правят съвместни доставки с турската компания, което означава, че Турция ще бъде доставчик.

„За каква диверсификация става въпрос, когато всяка молекула газ, която влиза в България, е руска, но на много по-високи цени, защото минава през посредници“, попита Борислав Гуцанов.

Той изрази съмнения, че сегашният служебен министър на енергетиката Владимир Малинов, досегашен изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“, е сложен на поста случайно, тъй като, по думите на Гуцанов, компанията също е замесен в скандала с „Боташ“.

Споразумението беше подписано в началото на 2023 г. между служебният министър Росен Христов и неговият турски колега Фатих Дьомнез. По същество сделката дава възможност на „Булгаргаз“ да резервира капацитет за втечнен природен газ, регазификация и пренос до България.

Временната парламентарна комисия по темата приключи работа, но въпреки това нейният шеф Жечо Станков (ГЕРБ) отказа да внесе доклада й в пленарната зала. До днес шефът на парламента Росен Желязков също отказваше да включи тази точка в дневния ред.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img