35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.
Категории:

БСП официално отказа подкрепа за кабинет, остават ИТН и „Величие“

БСП официално отказа подкрепа на ГЕРБ-СДС за кабинет с първия мандат, след като вчера Борислав Гуцанов бе категоричен, че това е решение на висш орган на партията. Въпреки това не стана ясно дали все пак няма да се явят, за да обсъждат отделни политики. Сега шансът за редовен кабинет е само в ИТН и “Величие“.

БСП не се появиха за срещата с ГЕРБ, на която двете формации трябваше да преговарят за политики и евентуална подкрепа за правителство. Срещата беше насрочена за 11 часа.

На ГЕРБ им остават само още две възможности в търсенето за подкрепа на кабинет с първия мандат – среща от 13 часа с „Има такъв народ“ (ИТН), а от 17 часа – с изненадващо появилата се в парламента „Величие“.

Засега ГЕРБ разполагат единствено с политическа подкрепа от ДПС. Двете формации се срещнаха вчера и след това заявиха, че са намерили допирни точки в приоритетите си.

След отказа на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и БСП да подкрепят проектокабинет с първия мандат на ГЕРБ, за да събере достатъчно подкрепа, на партията на Бойко Борисов ще ѝ е нужна подкрепа от някоя от малките партии – ИТН и „Величие“.

Засега не е ясно дали представители на „Величие“ ще дойдат за срещата. Миналата седмица пред БНР лидерът на бъдещата парламентарна група на партията – Николай Марков, заяви, че с „контактьорки“ няма да разговаря, а само лично с Борисов. Преговорният екип на ГЕРБ се състои от три дами – Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

Освен това представители на „Величие“ са казвали, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ и ДПС. Затова почти сигурно е, че ИТН е единственият шанс да се състави редовно правителство.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини