35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Бум на домашното насилие – 243 жертви само за месец


Троен ръст бележи домашното насилие за първите 4 месеца на 2024 година в сравнение със същия период на 2023. Това показа проверка на „Филтър“ в официалните данни на МВР за регистрираните случаи на побоища в семейните гнезда на българите.

Любопитното е, че това се случва, след като парламентарното мнозинство на сглобката радикално промени закона за домашното насилие, за да се справи обществото с този проблем. ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС светкавично го гласуваха само за 8 дни. Измененията влязоха в сила на 1 януари 2024 година, откогато е регистриран огромният ръст. Домашното насилие отново влезе във фокуса на общественото внимание след поредния случай във Враца. Миналата седмица мъж с ограничителна заповед да доближава жена си я малтретира жестоко в продължение на 6 часа, защото не искал да се развеждат. Влязъл незабелязано в къщата Ӝ и се скрил в една от стаите. Нападнал жертвата си и я бил на почивки. Майката на жената се оплака в сутрешния блок на една от телевизиите, а насилникът беше арестуван.

Всъщност случаи като този зачестяват, но не се обявяват публично, научи „Филтър“ от служители в няколко общини, но и от полицаи, които приемат сигнали за домашно насилие. Все повече мъже пребиват съпругите си, деца – майките и бащите си, внуци – бабите и дядовците, пастроци – доведените си деца, проявяват и всякакви други разновидности на домашното насилие.

Какво показват цифрите, публикувани на официалния сайт на МВР, макар и не на видно място.
– Регистрираните случаи на домашно насилие през януари 2023 година са 88.
През януари 2024 вече са 202, или повече от два пъти.
– За февруари миналата година случаите са 90. В същия месец през 2024 година вече са 261. Увеличаването в разликата е лавинообразно в сравнение с януари. Тук вече са близо 3 пъти повече.
– За март 2023 г. са регистрирани 96 домашни насилници. За март 2024 г. 310 – повече от три пъти ръст.
– За април 2023 г. са регистрирани 88 случая. През същия месец на 2024 година вече са 243. Тенденцията за троен ръст се запазва. Данните за май все още се обработват, но по предварителна информация на „Филтър“ ръстът е значим и ще е повече от 3 пъти.

За проблема с домашното насилие се заговори при пандемията от коронавирус, когато имаше ограничения в придвижването и дори задължителен престой вкъщи. Тогава много семейства прекарваха цялото си време заедно, с което не бяха свикнали. Логично възникваха конфликти и се стигаше до насилие между хората под един покрив. Точно тогава МВР води отделна статистика за домашното насилие всеки месец.

Ето какви са цифрите за месец април оттогава:
– 2021 година, когато имаше най-много ограничения – 58 регистрирани случая;
– 2022 година – 67;
– 2023 година – 88
– 2024 година – 243.

Законът за защита от домашното насилие е претърпял няколко промени през 2023 година. Една от тях е след случая „Дебора“. Момичето беше нарязано с макетно ножче от Георги Георгиев, с когото е имало връзка. Ревнивецът и Дебора не са едно домакинство, но са били в интимна връзка. Заради това депутатите се заеха за работа. Първо бяха приети промени, предложени от БСП, но гласувани единодушно. След това ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внесоха още изменения. Случи се светкавично. На 1 август са входирани в Народното събрание, на 8 август са приети на второ четене в зала. По това време сглобката беше стабилна.

Според юристи, с които „Филтър“ разговаря, увеличеният брой на случаите на домашно насилие е възможно да се дължи на разширения кръг от хора, които попадат в обхвата, като любовниците например, с които насилниците не делят един покрив. Според други това са единични случаи, защото рядко хората осветяват подобни връзки. „Оскотяване, липса на перспектива, ниска култура водят до ръст на домашното насилие. Отношенията по върховете на държавата се пренасят надолу до семействата“, казва психолог, който е работил с жертви на домашно насилие.
Със законопроекта на сглобката беше създаден дори Национален съвет по превенция и защита от домашното насилие, който проведе първото си заседание на 17 февруари. По това време увеличението на жертвите вече беше почти 3 пъти в сравнение с 2023 г.

В същото време разкриваемостта на престъпленията, свързани с домашно насилие, намалява също 3 пъти, показа проверка на „Филтър“. Това означава, че новите докладвани случаи трудно се доказват, защото не се стига до обвинения.
За април 2024 година например от всички 243 случая са разкрити само 92. За март, когато са регистрирани 310, обвинения са получили само 115 души, за февруари са 76 от общо 261, а за януари – 49 от 202.

Похарчиха 6,2 милиона за превенция със семинари

След закона при правителството на сглобката служебният кабинет, начело с Димитър Главчев, отпусна 6,2 милиона лева като продължение на борбата с домашното насилие. Толкова ще струват мерките, включени в Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024– 2026 г. Програмата е приета от Националния съвет, създаден с промяната в закона от август.
На фона на драстичния скок на случаите на домашно насилие държавните чиновници ще го борят с национални информационни кампании, конференции, семинари и разяснителни срещи. С парите на данъкоплатеца ще се обучават учители, социални работници, медицински специалисти, общинари.

Голяма част от парите ще се изхарчат за подготовка на адвокати, съдии, прокурори и следователи за работа по дела, свързани с домашно насилие, пише в мотивите за отпускането на сумата от бюджета. Според полицаи, с които „Филтър“ разговаря, това също няма да помогне в случая, защото престъпления с теория и семинари не могат да борят. В същото време домашни насилници, които са предадени на съд, са наказани условно, с изключение на случаите, когато са убили хората, с които живеят под един покрив.

Най-много бият жените си в Пловдив

В област Смолян са най-миролюбиви. Там за цялата минала година има само 2 регистрирани случая

За цялата 2023 година разследванията за домашно насилие са 1546. Данните на МВР показват, че само за първите 4 месеца на 2024 година са общо 1014. Това означа-
ва, че до средата на годината „планът“ ще е преизпълнен. За разлика от тази, през миналата година разкриваемостта е била малко над 50%. Случаите на домашно насилие се увеличават от няколко години насам, като от 2022 до 2023 г. ръстът е с 84%. Без промяна на закона и правила за отчитането им. Убийствата в условия на домашно насилие са 3 през 2023 година и 1 през 2022. Неизпълнението на ограничителните заповеди също нараства значително. Над 90% от домашните насилници са мъже, показват данните за 2023 година. Жените са само 33, непълнолетните – 3-ма, а чужденците са 9.

Любопитна е и статистиката по области. Това, че перничани и врачани бият най-много жените си се оказва мит. В МВР изчисляват данните за случаи на домашно насилие на 100 хил. души от населението. Най-миролюбиви са в област Смолян. Там за цялата
2023 г. има регистрирани 2 случая на домашно насилие. В София-град са 30 на 100
хиляди. Повече – 31 на 100 хиляди, са регистрирани в Сливен, 38 в Търговище.
Абсолютният шампион обаче е Пловдив с 60 на 100 хиляди.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини