16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

Чехия и Словакия спират комуникация заради Путин

Чехия спира да си говори с правителството на Словакия заради Путин

Чехия отложи междуправителствените консултации със Словакия за неопределено време поради “съществени различия във възгледите по ключови въпроси на външната политика“.

Чешкият министър-председател Петр Фиала написа в Twitter, че сътрудничеството с Братислава е важно за страната, но Прага не може да пренебрегне срещата между словашкия министър на външните работи Юрий Бланар и министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

„Ето защо не смятаме за целесъобразно да провеждаме междуправителствени консултации с правителството на Словашката република през следващите седмици. Решихме да отложим планираната среща, за което вече информирахме словашката страна“, добави министър-председателят на Чехия. Чехия е един от най-големите поддръжници на Украйна и противник на агресора във войната Русия. Новото словашко правителство, ръководено от Роберт Фицо, изразява напълно различна позиция за войната спрямо огромното мнозинство от страни в ЕС.

Словашкият премиер записа видеопослание в отговор, в което заяви: „Отбелязваме, че чешкото правителство е решило да застраши отношенията ни само защото е заинтересовано да подкрепи войната, която продължава в Украйна, докато словашкото правителство открито говори за мир. Вашето решение няма да повлияе на нашата суверенна словашка външна политика“. Бившият словашки външен министър и настоящ кандидат за президент Иван Корчок заяви, че Братислава носи пълната отговорност за влошаването на отношенията с Чешката република.

„Словашкото правителство води Словакия към изолация, изгаря мостовете със съседите си, губи съюзници и нанася сериозни вреди на националните интереси“, написа Корчок в Instagram.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img