16.4 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Чехия отхвърли Истанбулската конвенция

Членовете на горната камара в чешкия парламент – Сената – гласуваха против ратифицирането на международен договор за правата на жените, известен като Истанбулска конвенция, предаде Асошиейтед прес.

Само 34-ма от 71 сенатори гласуваха снощи в подкрепа на договора. За приемането ѝ бяха необходими още два гласа.

След гласуването долната камара на парламента вероятно няма да разглежда договора и Чехия ще остане сред страните, които са подписали документа, но не са го ратифицирали.

Съветът на Европа прие документа през 2011г., като целта бе да се ограничи насилието срещу жени в Европа. Чехия подписа конвенцията през 2016г.

Гласуването показа разногласията между депутатите консерватори и либерали. Консерваторите заявиха, че документът поставя под въпрос традиционните роли на мъжете и жените в обществото и че ратифицирането му в други страни няма да спомогне за намаляване на насилието срещу жени там. На ратификацията на Истанбулската конвенция се противопоставиха и представители на няколко църкви.

Ратифицирането на договора беше отхвърлено въпреки призива на президента Петър Павел страната да ратифицира договора по-бързо, тъй като няма причина за отлагане.

Друга страна от ЕС, отказала да подпише договора, е Словакия – през 2020г., две години след като това направи България, припомня АП.

 

Снимка: БТА/АП

Последни новини

- Реклама -