11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Чехия: Русия опитва да саботира европейските жп линии

Русия е направила хиляди опити за намеса в европейските железопътни мрежи в рамките на кампания за дестабилизиране на ЕС и саботиране на критична инфраструктура. Това заяви министърът на транспорта на Чехия – Мартин Купка.

Хакерската кампания е включвала атаки срещу системите за сигнализация и срещу мрежите на чешкия национален железопътен оператор České dráhy, каза Купка. Предишни атаки са изваждали от строя системите за продажба на билети и са пораждали опасения за успешна намеса в сигналите, която да доведе до сериозни инциденти.

„Това определено е труден момент, но наистина съм много доволен, защото сме в състояние да защитим всички системи от успешна атака“, заяви уверено министърът.

Руските опити за дестабилизиране на европейската енергийна инфраструктура са добре документирани, но намесата в транспортните мрежи е по-малко обсъждана. Агенцията на ЕС за киберсигурност публикува първия си доклад за заплахите за транспорта през март миналата година. В него се казва, че е имало „атаки срещу железопътни компании с нарастващ темп, главно поради нахлуването на Русия в Украйна“.

„Една от най-ярките тенденции през последната година е нарастващият интерес на злонамерените атакуващи към енергийния и транспортния сектор“, се казва в доклад, публикуван през юли. Чешките железници заявиха, че са наблюдавали увеличен брой кибератаки срещу цифровата инфраструктура и че непрекъснато укрепват своята киберсигурност.

Прага става все по-голям „ястреб“ по отношение на руските кампании за влияние, след като през 2022 г. одобри закон, който позволява на правителството да предприема мерки срещу чуждестранни субекти, заподозрени в нарушаване на човешките права или киберпрестъпления. Миналата седмица чешкото правителство наложи санкции на украинския олигарх Виктор Медведчук, известен като кумеца на Путин, и на неговия сътрудник Артьом Марчевски, както и на медията „Гласът на Европа“, която според чешкото външно министерство е отговорна за провеждането на „руска операция за влияние“ от името на Медведчук.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img