20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Честита пролет! Щъркелите я изпревариха с 40 км/ч

Белите щъркели, които гнездят у нас, в големия си процент се завърнаха от топлите страни и така изпревариха настъпването на астрономическата пролет, което се случи тази сутрин в 5 часа и 6 минути.

Необичайно топлата зима е причината първото прелитащо ято от 110 птици да е забелязано над България още на 25 февруари. Това разкри екологът Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

В момента в България има около 4500 гнезда. Обикновено идват първо мъжките и стягат гнездото. След това долитат и женските. Щъркелите сформират двойки за цял живот, но през зимата, когато са в топлите страни не са заедно. Единият може да е в Судан, другият в Кения. Събират се тук в гнездата си и подновяват „брака“. За това е тракането с клюнове, което чуваме в размножителния им период.

Според Петър Янков по време на прелет тези птици изминават по 300 – 350 километра на ден с около 40 км/ч, макар понякога да развиват и двойно по-голяма скорост. Случва се да спрат за почивка и след някой орящ трактор да намерят лесно нещо за ядене, но обикновето пестят енергия и по време на полет, когато използват топлите въздушни течения.

„Меките и топли зими на практика заплашват да провалят и традицията с Баба Марта и няма да е голяма рядкост да виждаме представители на тези птици и през февруари“, коментира Янков и отбеляза, че ранното пристигане на щъркелите по нашите ширини отново може да ги постави в трудно положение при застудявания и снеговалежи, каквито са регистрирани и през април.

Снимка: pixabay

Внимание!

„Важно е да напомним, че хората не трябва да се втурват да помагат на тези птици. Пририродата им дава достатъчна защита, а оперението им е отличен изолатор. Ако се случи рязко пролетно застудяване, щъркелите спират да се движат, за да пестят енергия. Когато се опитваме да ги уловим, те са принудени да се движат и да летят, което е вредно. Снегът не е толкова опасен за тях заради студа, а защото заради него не могат да си намерят храна“, каза още Петър Янков и предупреди, че тези животни носят и опасности и не е редно хората да ги хващат и вкарват в домовете си. Причината е, че през зимата, докато са в Африка те се хранят предимно на тамошните сметища и по дългите им крака със сигурност има различни вируси и бактерии, които са опасни най-вече за децата.

През тази година ще се проведе общо европейско преброяване на белите щъркели. От БДЗП за защита на птиците ще се включат в него през май и юни.

Равноденствие

Иначе 5:06 ч.  българско време настъпи астрономическата пролет не само в България, а в цялото Северно полукълбо. Днес е денят на пролетното равноденствие, след него светлата част на деня започва да се увеличава. Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. „Григориански календар“. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна. 2024 г. е такава и равноденствието настъпва възможно най-рано.

Имет ден празнуват: Пролет, Пролетка

Последни новини

- Реклама -