- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Васил Терзиев пренебрегна изискването и не присъства на избора на шеф на СОС (ОБНОВЕНА)

След две неуспешни тайни гласувания на 13 ноември днес Столичният общински съвет отново ще избира председател.

Номинациите са четири – Борис Бонев от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“-„Спаси София“, Диана Тонова от „БСП за България“, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от „Има такъв народ“.

Няма да бъде оттеглена кандидатурата на Борис Бонев, обяви кметът Васил Терзиев:

„Отиваме в понеделник на заседанието на Общинския съвет и отново виждаме кой какво ще каже, кой ще предложи за председател на Общинския съвет. Все пак смятам, че когато сме спечелили убедително изборите в София и имаме 19 районни кмета, имаме общински съветници колкото втората и третата сила, взети заедно, е редно ние да бъдем подкрепени в предложението ни за председател на Общинския съвет“, каза столичният кмет.

След като беше направена поименна проверка на общинските съветници, председателстващата заседанието на СОС Грети Стефанова обяви, че в залата има кворум. При 60 присъстващи заседанието започна.

Кметът на София Васил Терзиев отсъства, на въпрос от залата къде е, Грети Стефанова отговори – „Кметът има работа“. Общинският съветник Георги Георгиев от ГЕРБ, който е и бивш председател на СОС подчерта, че кметът Васил Терзиев, трябва да е в залата, защото такова е изискването.

„Законът е ясен, кметът трябва да присъства на заседанията на СОС, законът го изисква и трябва да бъде спазен. Затова нека го изчакаме и свършим работа, призова още веднъж Георги Георгиев от ГЕРБ.

„Държим кметът да бъде тук. Той търси подкрепа по политики, а неговата работа е да бъде тук и да каже кои са тези политики, по които търси подкрепа“, заяви Антон Хекимян от ГЕРБ.

Иван Таков от БСП също поиска Васил Терзиев да дойде в залата. „Старите грешки не трябва да се повтарят“, посочи той.

Представителите на всички групи отново дадоха своите предложение за председател на СОС. ПП-ДБ отново издигнаха кандидатурат на Борис Бонев, групата на БСП предложи Диана Тонова, която беше номинирана и предишния път, „Възраждане“ – Красимир Гълъбов, от ИТН – Пламен Данаилов.

Карлос Контрера от ВМРО попита ПП-ДБ, защо те отново са издигнали Бонев за председател на съвета. Той изтъкна, че като представител на ВМРО, до момента не е бил потърсен за разговори, нито пък от трибуната станало ясно какви са мотивите отново той да е кандидат.

„Вашият инат ще ви изяде главата накрая, защото очевидно виждате, че съпротивата срещу Борис Бонев, е голяма“, завърши Контрера.

След дълги разисквания – да има или да няма 30 минути почивка, такава все пак беше дадена, за да може Терзиев да дойде.

От ГЕРБ поискаха в залата да дойде и Надежда Бобчева, за да даде подробности за план-сметката по чистота. От БСП подкрепиха идеята, защото зимата наближава.

Миналата седмица кандидатурата на Борис Бонев беше подкрепeна само от ПП-ДБ и „Спаси София“.

За изминалите седем дни видимо той не получи подкрепа от останалите групи. Столичният кмет Васил Терзиев покани партиите, представени в градския парламент на разговор в събота, за да обсъдят приоритетите за развитието на града, които да бъдат отразени в бюджета. На срещата от ГЕРБ изобщо не отидоха.

БСП бяха представени от зам.-председателите на парламентарната група на БСП Георги Свиленски и Ирена Анастасова.

И от БСП, и от „Възраждане“ заявиха, че имат свои кандидатури.

А от КОД-Синя София допуснаха, че след като вече кандидатурата е отхвърлена, вероятно трябва да се търси решение в друга посока. За днешното заседание Вили Лилков заяви вчера: Не съм оптимист, тъй като преговорите, които се водеха досега между политическите сили, не бяха пълни, защото ГЕРБ отказа да участва.

Терзиев се срещна в събота с представители на БСП, на „Възраждане“ и на коалиция КОД, с които обсъдиха приоритетите в бъдещата им работа.

От ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ не уважиха поканата.

 

Очаквайте подробности

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -