6.2 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Четирима ще се явят като кандидати за президент на изборите в Русия

На изборите в Русия в средата на март ще се явят само четирима кандидати, съобщи председателката на ЦИК Елла Памфилова. Вече са регистрирани действащият президент Владимир Путин, самоиздигнал се, Владислав Даванков („Нови хора“), Леонид Слуцки (ЛДПР) и Николай Харитонов (КПРФ)

На единствения антисистемен кандидат Борис Надеждин бе отказана регистрация. ЦИК откри в подписката за него 9000 недействителни подписа, което надвишава позволения брой недействителни. Надеждин заяви, че ще обжалва в съда.

По същата причина бе отказана и регистрация Сергей Малинкович („Комунистите на Русия“).

ЦИК отказа и на двама блогъри заради недостатъчен брой събрани подписи.

Президентските избори са насрочени за 17 март. Те ще се провеждат три дни – 15,16 и 17 март. След обявяването на датата за изборите Фондът за борба с корупцията обяви началото на кампанията „Русия без Путин“ с призив да се гласува за когото и да е с изключение на Путин.

Путин е на власт от 2000г. Два пъти е избиран за президент – през 2000 и 2004г. Тогава президентският мандат беше 4 години. През 2008г. Путин направи ротация с тогавашния премиер Дмитрий Медведев, като последният стана президент, а Путин премиер. През 2008г. отново имаше четирима кандидати – Медведев, Генадий Зюганов, Владимир Жириновски и Андрей Богданов.

През 2012г. Путин стана за трети път президент, същата година мандатът от 4 стана 6 години. През 2018г. стана президент за четвърти път. През лятото на 2020г. Русия направи поправки в конституцията, с които позволи на Путин да се кандидатира още два пъти и да управлява до 2036 година.

Последни новини

- Реклама -