5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Човек на Слави Трифонов брани „Топлофикация“ в съда


Един от тримата общински съветници на „Има такъв народ“ в столицата е адвокат на „Топлофикация – София“ и взема солидни хонорари от закъсалото предприятие, показа проверка на „Филтър“.

В същото време фирми на приближени на Слави Трифонов са усвоявали милиони по обществени поръчки на „Топлофикация“, както разкри „Филтър“ преди време. Фирмата на приятеля му Станислав Любомиров „ДЛВ“ ЕООД печели обществени поръчки за милиони от 2021 година.

Интересите на „Има такъв народ“ към задлъжнялото с милиарди дружество са свързани с Орлин Алексиев, който дълги години определяше политиката на общинския съвет и още има влияние там, разкрива наш източник от общината.

Димитър Данаилов е адвокат на „Топлофикация“ отпреди да има партия „Има такъв народ“, но после прегръща каузата им и влиза в листите на местните избори. За него няма пречка да работи като адвокат, макар и за контролираната от общинския съвет „Топлофикация“.

Последното дело, по което той се е явил в съда, е срещу решението на МОСВ ТЕЦ-ът да спре работа заради замърсяването на въздуха и превишаването на фините прахови частици в атмосферата. То е проведено в последните работни дни на 2024 година в Административния съд в София. Адвокат Данаилов печели делото за клиентите си, които контролира като общински съветник.

Интересите на „Има такъв народ“ към „Топлофикация“ са още от влизането им в съвета с трима общинари. Друг съветник със същата фамилия – бившият икономически министър Пламен Данаилов, също влезе в битка в защита на „Топлофикация“. След като Васил Терзиев се закле като кмет, той се опита да прехвърли „Топлофикация“ към Министерството на финансите срещу погасяване на дълговете им. Тогава Пламен Данаилов алармира, че това е опит за одържавяване, след което е планирана приватизация. Тогава процесът беше спрян.

Мила МИЛЕНЧЕВА

Последни новини

- Реклама -