- Реклама -

- Реклама -

-0.5 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ЧВК „Вагнер“ може да има нов живот?

Интересни новини има за частната военна компания „Вагнер“, която е фрагментирана след смъртта на нейния собственик Евгений Пригожин. Изтъкнати участници в руското информационно пространство продължават да спекулират с евентуалното бъдеще на групата в рамките на Росгвардия.

Свързаният с Кремъл „Телеграм“ канал „Рибар“ твърди на 2 октомври, че Съветът на командирите на „Вагнер“ и специално командирът Антон Елизаров (повиквателен знак „Лотос“) са постигнали споразумение с Росгвардия, според което персоналът на ЧВК трябва да подпише индивидуални и групови споразумения, за да се присъедини преди 1 януари 2024 г.

Добавя се, че груповите споразумения служат като гаранция, че „Вагнер“ няма да бъде „разкъсана“ и че персоналът ѝ ще може да запази своите символи и повиквателни знаци, докато служи в Росгвардия. „Рибар“ пише още, че макар да не е ясно къде Росгвардия ще разположи хората от „Вагнер“ в Украйна, вероятно това няма да е в района на Бахмут.

Твърди се, че именно там действа бившият персонал на „Вагнер“, подписал договори с руското министерство на отбраната – под ръководството на бившия представител на ЧВК и настоящ служител на МО Андрей Трошев. Информацията на „Телеграм“ канала гласи още, че бъдещето на операциите на „Вагнер“ в Африка и Близкия изток също не е ясно, тъй като според съобщенията Росгвардия е одобрила само използването на самолети на „Вагнер“ за операции във войната в Украйна, а новият лидер – синът на Евгений Пригожин – Павел, се е съсредоточил само върху бизнеса на „Вагнер“ в Русия.

„Вагнер“, която е под контрола на Кремъл, може отново да се превърне в заплаха за Украйна, става ясно от най-новия анализ на американския Институт за изследване на войната (ИИВ), предаде ДПА, цитирана от БТА.

Групата „Вагнер“ ще представлява заплаха, ако отново се превърне в ефективна военна организация или бъде възстановена като голяма, единна структура с ефективно централизирано ръководство, управлявано от руското министерство на отбраната, смята американската организация.

Неотдавна институтът беше казал, че групата не представлява заплаха след смъртта на нейния ръководител Евгений Пригожин в самолетна катастрофа през август, припомня ДПА. Смъртта му дойде, след като през лятото той за кратко застана начело на бунт, предшестван от засилване на напрежението между руски военни командири и Пригожин, чиито бойци се сражаваха рамо до рамо с редовни руски подразделения в Украйна.

Бойците на „Вагнер“ след това се изтеглиха от Украйна и през юни Пригожин се разбунтува. Но той и няколко други високопоставени лидери от частната военна компания по-късно загинаха при мистериозна самолетна катастрофа в покрайнините на Москва.

В момента не е ясно кой ръководи „Вагнер“ и какъв точно е статутът на групата, но е възможно синът на Пригожин Павел да поеме ръководството на подразделенията, казва ИИВ, като се позовава на източници, близки до организацията. Руското министерство на отбраната обаче ще трябва да продължи да ѝ предоставя оръжия, боеприпаси и логистика.

Миналата седмица руският президент Владимир Путин прие в Кремъл бившия официален представител на „Вагнер“ и съосновател на армията Андрей Трошев и го натовари с формирането на доброволчески подразделения. Путин тогава каза, че подразделенията ще бъдат използвани основно за войната срещу Украйна.

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -