- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Цанко Цанков плува юнашки 36 км в Тихия океан

 


Световният рекордьор по 12-часово плуване в 50-метров басейн Цанко Цанков преодоля маратонска дистанция от 36 км в Тихия океан край брега на щата Калифорния. 36-годишният бургазлия стана първият българин, преодолял разстоянието от остров Каталина до Лос Анджелис – официална надпревара в календара на Световната федерация WOWSA и един от седемте най-трудни маратона в открити води.

От щаба на Цанков съобщиха, че му се е наложило да се справя с допълнителни тежки условия: „Огромни вълни през нощта и температура на водата около 18 градуса, а в последните 2000 метра – 15 градуса. Още на втория час получи хипотермия и няколко кризи, но не се отказа и даде всичко от себе си – без спиране от старта до финала. Телесната му температура при излизане от водата беше 30.9 градуса по Целзий. Вече е на лодката и се затопля постепенно. В кондиция е, но зверски уморен“.

Заради извънредно трудните условия времето от 10 часа, 33 минути и 29 секунди не е върхово, но главната цел е постигната. Това състезание има 127-годишна история. Световният рекорд за преплуване на протока Каталина е 7 часа, 55 минути и 16 секунди, поставен е от Ханк Вайс (САЩ) през 2018 г.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини