35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Царят е гол, или кой управлява САЩ


Теодор ЦЕКОВ

Американски професор съзря паралел между президентския дебат и „Царят е гол“ от приказката на Ханс Кристиан Андерсен. Констатацията касае онези, които сляпо вярваха, а сега се чувстват излъгани от Демократическата партия и либералните медии относно „отличната“ кондиция на Джо Байдън. Не всички са шокирани от трудностите на 81-годишния държавен глава в 90-минутния диспут срещу Доналд Тръмп.

Спекулира се с бягство на спонсори от кампанията на Байдън и негова замяна за изборите на 5 ноември. Рокада с нов кандидат е възможна, ако титулярят сам се оттегли, но той не дава такъв сигнал. Иначе президент може да бъде отстранен под предлог неспособност да изпълнява функцията. Една промяна ще отблъсне много избиратели, защото Байдън спечели убедително номинацията на демократите.
Съществено последствие от разочароващия телевизионен дебат е въпросът кой всъщност управлява Съединените щати, щом държавният глава се показа толкова изтощен и разконцентриран? Не е толкова абсурдно лобито на американския военно-промишлен комплекс или т.нар. „Дълбока държава“ да предизвикват ескалация на войните в Украйна или Газа и после да се скрият зад Байдън. Той ще бъде оправдан по медицински причини.

Едва 5 месеца изминаха от доклада на специалния прокурор към правосъдното министерство на САЩ, че няма смисъл да се търси отговорност на Байдън за небрежно боравене със секретни документи. След разговор с президента разследващите го нарекоха добронамерен старец с лоша памет. Той отвърна рязко: „Знам какво по дяволите правя“, а неговите поддръжници подеха тона за възмущение.

Сега опасенията лъснаха пред милиони зрители на CNN. Паникьосани от немощна визия, блуждаещи мисли и словесни гафове на Байдън, демократите изместиха фокуса: Президентът се представи лошо, но Тръмп се скъса да лъже и отправи 25-30 неверни твърдения. Тоест, двамата бяха (са) почти еднакво зле.

Спряганите за извънредни зам.-кандидати Камала Харис (вицепрезидент) и Гавин Нюсъм (губернатор на Калифорния) защитиха Байдън. Според тях неуспешният дебат е изолиран случай, а трябва да гледаме какво е сторил президентът за 3,5 години и какво планира. Цифрите обаче са безмилостни: рекордно ниският рейтинг на Байдън се срути от 37 на 31%. Според 72% от избирателите той е ментално неспособен за поста (при демократите този дял скача от 29 в началото на юни до 41%).

Тезата за моментна слабост издиша. „Проблемът не е, че Байдън загуби този дебат, но ще се изяви много по-добре през септември – коментира за Forbes Чарлс Липсън, професор по политически науки от Чикагския университет. – Проблемът е, че той загуби по причини, които са перманентни и ще се влошават. Това е проблем „Царят е гол“. Те го криха дълго, не му позволяваха да отговаря на въпроси. Ясно е, че това е не само физическа слабост от възрастта, а и увеличаващи се когнитивни проблеми. Аз не съм доктор, за да кажа точно какви са, но той не ги успокои, а ги усложни с представянето си в дебата. Хората знаят, че тези проблеми не вървят към подобрение, не са временни, а се влошават.“

Именитият Сиймор Хърш пита „Кой управлява държавата?“. 87-годишният разследващ журналист повдига завесата около Белия дом и менталния упадък на Байдън: „Реалността зад това, което ми казват от месеци, е че президентът вече не е в състояние да разбере противоречивите политики, които той и неговите външнополитически съветници провеждат. Америка не бива да има лидер, който не знае какво е подписал. Хората на власт трябва да носят отговорност, а дебатът показа, че имаме президент, който днес не е в тази позиция. Срамът не е само за Байдън, но и за хората около него, които го държат все по-встрани. Той е пленник и от месеци слушам за нарастваща изолация на президента от някогашните му приятели в Сената, той не може да отговори на обажданията им.“

Хърш разказва как Байдън потърсил близък съветник с думите, че в Белия дом цари хаос и се нуждае от помощ, но получил отказ. Поканил пенсиониран колега за пътуване в чужбина, играли карти и споделили едно-две питиета на Air Force One, а после президентският екип забранил на сенатора да се качи на обратния полет. Нарастващата изолация на Байдън по външнополитически въпроси отчасти се дължи на бившия му съветник по национална сигурност и неуспял кандидат за директор на ЦРУ Том Донилън, чийто брат Майкъл пък е фактор в президентските кампании.

„За външен наблюдател е невъзможно да разбере защо Белият дом се съгласи за два дебата с Тръмп – допълва Хърш. – Имало е идея, че ако Байдън се представи силно на първия, въпросът за умствените му способности ще бъде отложен, което ще позволи да се подготви по-добре за втория. Имало също натиск от хора, осигуряващи средства за кампанията. Какво следва? Експерт ми каза, че партията е изправена пред криза, подкрепяме две войни с президент, който явно не може да се справи, висшите съветници в Белия дом са в капан. Според друг е най-добре да не бързаме, кампанията изглежда неспасяема. Имаме президент – сега напълно разкрит – който може да не носи отговорност за действията си.“

Джейкъб Хейлбрун от The National Interest пише, че щабът на Байдън искал с подранил дебат да обърне нагласите, но президентът направил най-слабото представяне в историята на САЩ и превърнал стратегията в автогол, от който трудно ще се възстанови.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини