- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Целта се покрива с прогнозите за Евроволей 2023

Волейболните национали на България са оценявани изненадващо добре от букмейкърите като шансове в започващото Европейско първенство. Варна е домакин на мачовете от нашата група „В“, в която са още Словения, Украйна, Хърватия, Финландия и Испания.

Дворецът на културата и спорта ще приеме също четири осминафинала (8–9 септември) и два четвъртфинала на 11 септември.

Целта пред треньора Пламен Константинов и избраниците му е достигане на четвъртфинал и някъде там ги поставят специалистите в прогнозите. Въпреки слабите резултати в Лига на нациите това лято (2 победи-10 загуби, предпоследно 15-о място) и изобщо в последните години, България е на девето място по шансове на Евроволей 2023.

Големите фаворити за трофея са Полша, Италия и Франция с коефициенти съответно 2, 3 и 4. Съвсем резонно най-напред от нашата група е Словения с 10. Любопитно е, че България изпреварва с малко Украйна. Титла за нашия тим би умножила залога по 73, а за украинците – по 83.

Константинов определя Словения и Украйна като фаворити в групата, а нашите трябва задължително да победят останалите три отбора, за да влязат в първите четири места и съответно в осминафиналите. „Четвъртфинал е реалната цел за нас, въпреки че естествено искаме да постигнем повече. Не е препоръчително младите момчета да се товарят с много високи цели, защото това носи допълнително напрежение“, обяснява Пламен.

Нашият селекционер вижда конкретни специфики като доброто начало в Лига на нациите с успех 3-0 над Словения, и постепенно разваляне на играта от липса на сработване при необходимостта от ротации в хода на турнира. Сега Константинов вижда напредък в тренировките, който обаче трябва да се демонстрира и в мачовете. Прави се всичко възможно играчите да бъдат докарани до сходно функционално ниво.

„Най-вече се притеснявам дали всички играчи ще влязат в еднакво състояние в турнира – обясни селекционерът. – Има известна разлика във формата им, но се надявам дори малко в движение отборът да влезе в оптимално състояние. Нямаме проблеми с контузии. Най-важното е, че на тренировките се виждат много интересни неща, някои състезатели имат сериозно израстване. Големият въпрос е дали ще видим това израстване в игра. Ако стане, ще сме интересен отбор.“

Константинов очаквано включи в състава звездния диагонал Цветан Соколов и свръхопитния либеро Теодор Салпаров. Младите Александър Николов и Аспарух Аспарухов са посрещачи заедно с Денис Карягин, Мартин Атанасов и Николай Пенчев. Разпределители са Георги Сеганов и Георги Братоев, централни блокировачи – Алекс Грозданов, Илия Петков, Николай Колев и Светослав Гоцев, втори либеро – Симеон Добрев.

Селекционерът е подготвен и за критики: „Това е част от работата на един спортист и когато ги няма очакваните резултати, е логично да има критики. Аз като треньор не мога да критикувам състезателите за липса на дадени умения, само за липса на желание. Това е основното нещо, което държа да виждам от отбора. Специалисти и фенове могат да простят на един отбор, ако видят, че той се бори докрай, каквото и да се случи. Иска ми се такова лице да покажем“.

Теодор Салпаров вижда емоция и тръпка в отбора за старта на шампионата и се надява пълна зала да подейства зареждащо: „България със сигурност не е сред фаворитите. Трябва да играем мач за мач, на максимума от своите възможности и въобще да не се товарим с очаквания. Потенциалът е налице с младите момчета и с по-опитните, но е много важно как тимът ще влезе в турнира. Сега съставът е с 2–3 класи по-обигран, отколкото в Лига на нациите. Положително настроен съм, аз преди всичко трябва да изнеса тежестта на посрещането, а Симеон Добрев да помогне в защита“.

Капитанът Цветан Соколов се чувства физически по-добре от ден на ден и готов за първенството: „Има напрежение, но това е положително нещо за нас, защото вкъщи и стените помагат. Трябва всички да имаме една единствена цел – да побеждаваме. В отбора има много качествени момчета и най-важно е изграждането на добър колектив. Ключово е да играем добре и да печелим мачове. Моята цел е да излезем от групата и да се представим по най-добрия начин“.

Разпределителят Георги Сеганов изтъква, че отборът е в добро настроение, добре подготвен и трябва да покаже своята игра. Посрещачът Мартин Атанасов не се плаши от напрежение: „Със сигурност ще има тежест във важните мачове. Публиката е изключително важна за нас, удоволствие е да играем във Варна. Атмосферата е уникална и феновете ни помагат“.

Теодор ЦЕКОВ

- Реклама -

Последни новини