25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

Централни хали отвориха врати, след 40 г. заработи и емблематичният часовник (СНИМКИ)

Най-сетне мащабните ремонтни дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на най-стария покрит пазар у нас приключиха и от днес Централните хали в София са отворени за посетители.

Покритият пазар ще работи за клиенти от 7 до 23 часа всеки ден. На разположение за тях ще бъдат близо 15 000 стоки, повечето от които от български доставчици и производители. Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб, плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали, съобщава Дир.бг.

На ниво „сутерен“ в сградата, новият собственик – „Кауфланд“, с помощта на специалистите от Регионалния исторически музей в София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне – безплатно и без да е обвързано с покупка от търговската зона.

Фокусът на културните прояви на това място ще бъдат културното наследство, изявите на млади и изгряващи артисти, кулинарната култура и детската сцена.

Снимка: Булфото

„Идеята е да организираме културен календар и активна културна дейност в пространството около археологическите разкопки на ниво минус 1, където е истинското духовно сърце на централните хали. Нашата основна цел е с отварянето на сградата от началото на юни да се развие открита сцена за култура и изкуства и образователни проекти“, каза преди дни Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в „Кауфланд“ България.

В сутерена се намира и най-голямата у нас детска книжарница – с площ 500 квадратни метра.

След близо 40 години пауза часовникът в кулата над входа на Централни хали отново ще работи. Той ще свети, когато е тъмно и ще издава два различни звукови сигнала – един на всеки четвърт час и друг – на всеки кръгъл час, съобщи членът на управителния съвет на „Кауфланд България“ Петя Владимирова.

По време на реставрацията е намерен оригиналният часовников механизъм, който е бил монтиран още през 1915 г., той е почистен и реновиран и в момента е изложен на второто ниво на магазина.

Близо 60 непоказвани досега фотографии на Централни хали също са намерени с помощта на Регионалния исторически музей в София и Държавна агенция „Архиви“, те също са изложени в магазина.

Общата стойност на инвестицията надвишава 50 млн. лв., а проектът за вдъхването на нов живот на емблематичната сграда е съобразен с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата, посочиха от компанията, реновирала мястото.

Снимка: Dir.bg

Централните хали са проектирани от арх. Наум Торбов, един от най-изявените представители на романтизма в архитектурата. Сградата е построена в периода 1909-1911 г. Обединява два архитектурни стила -сецесион и неовизантика, популярни в началото на 20-и век. Проектът на арх. Торбов се характеризира с изключителна симетрия с подчертаване на основните оси на сградата. В орнаментите по фасадата са използвани актуалните за времето материали – гранитен цокъл, облицовка от варовик и керамика.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини