12.4 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

ЦИК: Да не всяваме напрежение с обявяването на резултатите

Централната избирателна комисия (ЦИК) се обръща към всички, свързани с изборния процес, с молба да не се внася излишно напрежение, особено когато говорим за обявяване на резултати от избори. Това каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева по БНТ, в коментар на думите на служебния премиер Димитър Главчев, че резултатите може да се забавят заради тройно по-големия брой цифри, които ще трябва да бъдат обработени в протоколите.

Тя уточни, че това е в правомощията и задълженията на ЦИК и тя е органът в държавата, който може да говори по този въпрос. Ние винаги сме обявявали резултатите в срок, така както пише в Изборния кодекс. Така ще го направим и сега, посочи Матева. Според нея е абсолютно излишно в момента да се говори за това в какви срокове и как трябва да се обявяват резултатите от изборите. Рано е за това. Днес е едва 30-ият ден преди изборите, отбеляза тя. Наша е задачата да създадем такава организация, че да обявим резултатите от изборите в срок, добави Матева. Тя каза, че Министерският съвет няма отговорност към обявяване на резултатите.

Зам. председателят на ЦИК посочи в отговор на въпрос, че нямат притеснения. Имаме срокове в Изборния кодекс и ние ще ги спазим, добави тя.

Полицията не може да влиза в изборните помещения, каза още Матева. Тя уточни, че в изборното помещение представител на МВР може да влиза само след разрешение на Секционната избирателна комисия.

ЦИК се старае във всеки един момент да работи така, че да организира честни и прозрачни избори, в резултат на които да бъде конституиран българският парламент и да бъдат изпратени 17 представители на българската държава в европейския, каза Матева.

Тя коментира и решението на ЦИК да бъде предоставен един медиен пакет на онези партии и коалиции, които са регистрирани в двата вида избори. Те са 30 от всички 31, добави Матева. В отговор на въпрос дали може да се стигне до преразглеждане след жалби във Върховния административен съд (ВАС), тя уточни, че вчера са внесли всички жалби във ВАС и изрази очакване днес да бъдат образувани делата. По думите ѝ в зависимост от решението на съда или ще остане решението на ЦИК в сила, или ще трябва да се определят по два медийни пакета.

Днес ще предоставим машините, на които бяха изтеглени номерата, с инсталиран софтуер за тези избори и всички информационни активи, които ни бяха поискани, за да започне удостоверяване на съответствието, каза Матева.

Тя отбеляза решението на ЦИК отпечатаният текст на лицевата страна на бюлетината да бъде в различен цвят.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img