23.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.

ЦИК дава бонус за правилно попълнени протоколи


Централната избирателна комисия въведе специално възнаграждение от 25 лева за секционните комисии, които са представили коректно попълнени протоколи. Това решение изглежда необичайно, тъй като подаването на правилен протокол е основната отговорност на секционните комисии.

„Членовете на СИК в страната, които са представили протоколи без грешки, за които Изчислителният пункт към РИК е издал приемо-предавателни разписки, потвърдени от СИК и РИК без корекции и поправка на грешки, получават допълнително възнаграждение в размер на 25 лв. Допълнителното възнаграждение се получава въз основа на представен на общината от ЦИК чрез РИК списък на СИК без установени грешки или липси в протоколите на СИК“, пише в решението на ЦИК.

Отделно от това членовете на СИК за работата си в изборния ден получават:

Председател – 275 лева

Заместник-председател – 255 лева

Секретар – 255 лева

Член- 234 лева

Онези членове, които участват в предаването на изборните книжа в РИК, получават допълнително 25 лв. Към тази сума се прибавят още 25 лв., ако протоколът е правилен. ЦИК не предвижда глоба за онези СИК, които са попълнили неправилно протокола.

„Протоколите се оказват едно от най-трудните, сложни и бавни действия, които трябва да извършат секционните избирателни комисии – пропорционални листи, много кандидати, преференции, ще има доста вписване на числа. Със сигурност ще има забавяне. Няма да стане бързо, но се надявам да се спазят сроковете“, заяви пред БНТ Полина Витанова, секретар на 23 РИК – София. Отделно се вписват резултатите от гласуването с хартиените бюлетини и отделно – от гласуването с машини. „Няма изисквания за образователен ценз за членовете на СИК, те се предлагат от парламентарно представените политически партии и коалиции и те носят отговорност, но не следва да са политически обвързани, трябва да изпълняват задълженията си без политически пристрастия“, допълни Полина Витанова.

Тя поясни, че когато избирателите влязат в изборното помещение, трябва да са решили дали ще гласуват за двата вида избор, с хартия или с машина, като само с единия вид могат да гласуват за двата вида избори, не могат да се върнат по-късно да упражнят другото си право на вот.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини