25.8 C
София
четвъртък, 13 юни 2024 г.

ЦИК глоби ПП-ДБ


След решението на Върховния административен съд от петък Централната избирателна комисия (ЦИК) ще наложи санкция по случая с билбордове, за които комисията прие, че има нарушение на добрите нрави, както и на формата на агитация. Това съобщи Камелия Нейкова, председател на ЦИК, пред БНР.

Пред дни ГЕРБ внесоха жалба в ЦИК, в която се твърди, че в София и в Пловдив са поставени агитационни материали, в които „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) използват лика на председателя на ПП ГЕРБ и представляващ коалиция ГЕРБ-СДС Бойко Борисов без негово знание и съгласие, уронващо престижа и в нарушение на добрите нрави.

Към жалбата е приложен снимков материал, от който е видно, че на билбордове е поставен материал с номера в бюлетините в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на ПП-ДБ.

На същия материал е изписан въпрос „Какъв искате да бъде Вашият премиер“ и са поставени снимки на Николай Денков – кандидат за народен представител от ПП-ДБ, Бойко Борисов – кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС и Делян Пеевски – кандидат за народен представител от ДПС в изборите на 9 юни 2024 г.

По този повод ЦИК излезе с решение, че изложеното в жалбата съдържа достатъчно данни за извършено нарушение на чл. 183, ал. 4 от ИК, според който текст се забранява използването на агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати.

С решението се възлага на областните управители на области с административни центрове София и Пловдив незабавно да премахнат съответните материали на териториите на двете области. Също така се оправомощава председателят на ЦИК да състави акт за установеното нарушение.

След като ВАС отказа да разглежда жалбата на Николай Денков срещу решението на ЦИК, сега вече комисията ще наложи глобата.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини