16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

ЦРУ със страшна прогноза за Украйна: Киев може скоро да загуби войната

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс отправи остро предупреждение към законодателите в САЩ: „Ако не одобрите помощта за Украйна сега, Киев може да загуби войната до края на годината“.

По време на събитие в президентския център „Джордж У. Буш“ Бърнс призова законодателите да приемат допълнителното споразумение, което ще отпусне милиарди за военните усилия на Украйна.

„С военната помощ, както в практически, така и в психологически план, украинците са напълно способни да се справят до 2024 г. и да пречупят арогантното отношение на Путин, който приема, че времето е на негова страна“, каза той.

Но ако помощта не мине през Конгреса, „картината е много по-страшна“, продължи Бърнс. „Съществува съвсем реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на 2024 г. или поне да поставят Путин в позиция, в която той по същество може да диктува условията на политическото решение.“

Това е може би най-силното предупреждение от страна на високопоставен служител на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по отношение на войната. То идва в момент, когато официални лица в Киев предупреждават, че предстои руска офанзива през лятото, при която огромни вълни от войски ще нахлуят в Украйна. Това може да претовари борещите се за оцеляване киевски войници.

Забележките на Бърнс идват ден след като председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън представи дългоочаквания пакет за чуждестранна помощ, който „виси на косъм“, тъй като председателят се опитва да осигури необходимите гласове за започване на дебати.

В сряда председателят на Съвета на началник-щабовете генерал К. К. Браун заяви, че „трудно извоюваните успехи на Украйна могат да бъдат загубени без нашата (на САЩ) подкрепа“, а министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също предупреди, че ако допълнителният пакет се забави, съюзниците и партньорите „ще се питат дали … ние сме надежден партньор“.

Президентът Джо Байдън също заяви, че категорично подкрепя законопроектите, публикувани от Джонсън. В продължение на месеци администрацията заявява, че неспособността на законодателите да приемат помощта за Украйна е основна причина Киев да се бори на бойното поле.

„Подкрепата за Украйна в момента е свързана с нещо повече от войната с Русия“, заяви Бърнс по време на събитието.

„Става въпрос и за Си Дзинпин в Китай, неговите амбиции и нашите съюзници и партньори в Индо-Тихоокеанския регион“, каза той. „Това наистина е въпрос на това дали нашите противници разбират нашата надеждност и решителност и дали нашите съюзници и партньори също разбират това.“

Източник: Politico

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img