20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Д-р Деница Лещарска, акушер-гинеколог в болница „Лозенец“: Все повече жени предпочитат естественото раждане

Д-р Деница Лещарска е акушер-гинеколог с над 21 години медицински опит. Завършва Медицинския университет в София през 2001 г. Специалност „Акушерство и гинекология“ придобива през 2013 г. Извършва гинекологични прегледи, проследява бременност, води нормално и оперативно раждане. Д-р Лещарска работи в Клиниката по акушерство и гинекология в Университетска болница „Лозенец“, преглежда и в Медицински център „Лозенец“ (ДКЦ).

–      Доктор Лещарска, какви дейности предлага Клиниката по акушерство и гинекология в болница „Лозенец“?

–      Основният предмет на дейност е осъществяване на високоспециализирана диагностична и лечебна акушеро-гинекологична помощ на пациентите. Води се нормално, високорисково и оперативно раждане. Извършват се всички гинекологични манипулации, конвенционални и лапароскопски операции за отстраняване на патологични изменения на женски полови органи, пролапс на влагалищните стени и матката, остър оперативен корем от гинекологичен произход и онкологични заболявания. При нас се извършва и женска консултация, хоспитализират се бременни, които се нуждаят от болнично лечение и активно наблюдение. Разполагаме с добре обучен екип от акушер-гинеколози, анестезиолози, неонатолози, акушерки, специалисти на рехабилитация и психология, което заедно с модерната техника, ни позволява да помагаме максимално на пациентите си. Клиниката работи по всички установени клинични пътеки на НЗОК.

Болница „Лозенец“ има традиции във внедряването на висок клас оборудване, включително и в нашата клиника. Разбира се, най-важен е професионализмът на колегите от всички звена, защото нашата работа и резултатите от нея са плод на колективна работа, но модерната техника много подпомага този процес и значително намалява възможностите за пропуск. АГ кабинетът разполага с висок клас ултразвуков апарат Philips за 4D ултразвукова диагностика и колпоскоп, който съхранява цялата информация за извършения преглед. Отскоро на разположение е и иновативен, нехирургичен апарат Caress Flow, който използва кислород и хиалуронова киселина за третиране на инконтиненция, атрофия на влагалището, лихен, хронична кандидоза и други гинекологични заболявания.

–      Кои са най-честите притеснения на бъдещите майки?

–      Периодът на бременността е специален за всяка дама. Бременната жена е силно емоционална, както в положителен, така и в отрицателен план. Повишените хормони, промените в тялото и реорганизацията в личен и социален план не оставят много време за адаптация на жената. Появяват се различни тревоги, свързани с живота и здравето на бебето, красотата на бременната, страх от болката по време на раждането, тревожност от непознатото, дали ще се справи с майчинството и редица други страхове. Те могат да се развият в хронична тревожност и паника, която да доведе до промяна на съня, апетита, нервни разстройства и депресивни състояния. Тези негативни емоции нарушават здравето на жената и се отразяват върху протичането на бременността. Голяма част от тревогите могат да бъдат редуцирани до нормални граници. Бременната трябва внимателно да избере лекаря и акушерката, които ще я наблюдават, да им се довери и зададе въпросите, които я вълнуват. Тя трябва да е заобиколена от стабилна и спокойна домашна атмосфера, да има подкрепата на партньора и семейството си. При нужда, трябва да бъде трудоустроена от работодателя си в подходяща работна среда. Бъдещите майки трябва да имат повече приятни изживявания, да се занимава с любими дейности, да са активна, да се движат, да правят упражнения или йога. Съветвам ги да намалят присъствието си във форуми за бременни, където преобладават негативни истории и особено болезнени разкази. Бременността е привилегията за жените, те трябва да бъдат спокойни, уверени и да и се насладят на този незабравим период.

–      Допуска ли се присъствие на външни лица в родилната зала?

–      В последните години бъдещите татковци станаха активни и взимат все по-голямо участие в бременността на партньорките си. Стимулираме бременните да посещават женска консултация с бъдещия татко, така че да го направим съпричастен към живота, който се заражда. Мъжете подкрепят половинките си, вълнуват се, когато „шпионираме“ бебето с ултразвук, задават въпроси и това сплотява двойките и прави медицинския преглед едно приятно изживяване. Присъствието на таткото по време на раждането в България все още не е общоприето. Напоследък се наблюдава повишен интерес и все повече двойки се вълнуват от възможността за това изживяване. В болница „Лозенец“ всички родилни зали са индивидуални и това ни позволява да допускаме присъствие на партньора по време на раждането, без това да пречи на останалите пациентки. Подкрепата на близък човек успокоява родилката, стабилизира я емоционално, дава й сили, така че ние подкрепяме тази възможност. Разбира се, това решение трябва да бъде взето и от двамата бъдещи родители и е индивидуално за всяка двойка.

–      Кои са най-важните изследвания, които трябва да се направят по време на бременността?

–      В болница „Лозенец“ бъдещите майки се наблюдават по стандарти за ниско и високорискова бременност. Те се актуализират периодично, защото с навлизането на технологиите се въвеждат нови диагностични и терапевтични методи. Разбира се, неотменни остават женската консултация, ултразвуковото наблюдение за растежа и развитието на бременността, периодичните лабораторни и микробиологични изследвания. В последните години се развиха възможностите за неинвазивна диагностика на хромозомни и генетични заболявания. За жалост, тези изследвания не се финансират от НЗОК, което ограничава използването им. Тук е мястото да отбележа за възможността, която имаме, за колаборация с колегите от Отделението по образна диагностика. На разположение е висок клас ядрено-магнитен резонанс, който позволява безвредно, високоспециализирано, вътреутробно изследване на плода за вродени малформации.

–      Продължава ли тенденцията все повечето жени да предпочитат секцио пред нормално раждане?

–      Съвсем не, даже напротив. Мнозинството от пациентките предпочитат да родят по естествен механизъм. Когато всичко е нормално и не застрашава здравето на майката и бебето, това е най-добрият и физиологичен начин за родоразрешение. Институциите също полагат усилия за редуцирането на оперативните раждания, които станаха водещи през последните десетилетия. Финансирането на клиничната пътека за нормално раждане е значително по-висока от тази на оперативното. Разходите и болничен престой са по-големи при цезаровото сечение, което натоварва финансово лечебните заведения. Проблемът е комплексен и за преодоляването му трябва да се положат много усилия. Започвам от доброто хранене, повишена физическа активност и добро здравеопазване на малкото момиче, позволяващи правилното физическо развитие. Следват грижите в пубертета – намаляване на затлъстяването и предпазване от болести, предавани по полов път. Вече бременна жената трябва да полага усилия, за да има сили и възможност да роди нормално – движение, гимнастика, здравословно хранене, избягване на вредности. После идва и мотивацията и психичната подготовка за раждането. За нормалното раждане е необходимо съдействие от стана на родилката. Пациентката е важна част от екипа и само взаимната работа на лекари, акушерки и раждаща води до добър резултат. Посещаването на курсове и подготовката за раждане са от полза. Крайната ни цел обаче е здрава майка и здраво бебе, независимо от метода на родоразрешение.

–      Клиниката оказва и спешна помощ. Какви са най-честите спешни случаи?

–      В болница „Лозенец“ функционира Спешно отделение, което оказва неотложна помощ на нуждаещите се. Спешността в АГ профила е само част от дейността на звеното. Пациентките се преглеждат от нужните специалисти и при необходимост се хоспитализират. При нас се касае най-често за неотложна оперативна дейност поради остър хирургичен корем, свързан с гинекологична патология или генитално кървене.

–      Какви са най-важните съвети, които давате на бъдещите родилки?

–      Да бъдат спокойни и уверени, защото са в добри ръце и заедно ще се погрижим бременността и раждането да протекат нормално. Да ни се доверят и да се насладят на приключението, в което са се впуснали. Да имат търпение и с много любов да отглеждат децата си.

Последни новини

- Реклама -