10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Д-р Иво Инджов, началник на Отделението по очни болести в УМБАЛ „Лозенец“: Макулната дегенерация може да причини необратима централна слепота

Д-р Иво Инджов завършва Медицински университет – София през 2016 г. Още като студент проявява интерес към офталмологията и започва да работи като доброволец в Очно отделение на УМБАЛ „Аджъбадем Сити клиник – Токуда“, където по-късно специализира. Придобива специалност през 2020 г., след което започва работа като лекар и асистент към Медицински университет – София към базата на Очна клиника в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. Специализира хирургия на преден и заден очен сегмент в Университетска болница – Антверпен, Белгия. Редовно участва в научни конгреси и конференции. Професионалните му интереси са насочени към оперативно лечение на катаракта, глаукома, както и възпалителни и съдови заболявания на ретината. Д-р Инджов е началник на Отделението по очни болести в УМБАЛ „Лозенец“. През месец февруари болницата организира безплатни прегледи за превенция на макулна дегенерация.

–      Доктор Инджов, в болница „Лозенец“ проведохте безплатни прегледи за превенция на макулна дегенерация. Какви са впечатленията ви от проведените прегледи?

–      Резултатите надминаха очакванията ни. Броят на пациентите, при които констатирахме ранни белези на макулна дегенерация, за която те не подозираха, се оказа много по-голям от предполагаемия. Това ранно диагностиране им дава шанс да започнат своевременно лечение, което до голяма степен ще им спаси зрението от това коварно заболяване, протичащо в началото с много дискретни симптоми. Една голяма част от диагностираните от очното отделение на УМБАЛ „Лозенец“ пациенти са без специфични оплаквания, но с повече от два рискови фактора за заболяването. При тях ще проследяваме откритата патология и имаме възможност своевременно да вземем мерки за да забавим прогресията й. 10% от пациентите бяха запознати със заболяването и търсеха възможност за проследяване на състоянието си. При 26% от прегледаните пациенти установихме признаци на други социално-значими заболявания – глаукома и диабетна ретинопатия, а катаракта при други 20%. Сред прегледаните пациенти констатирахме и различни степени на хиперметропия (далекогледство), миопия (късогледство) и пресбиопия – т.нар. „старческо далекогледство“.

Искам да изкажа благодарности и специална похвала на новия член на екипа ни – д-р Гергана Иванова, която взе основно участие в кампанията. Това е специалист, учил медицина в Германия, с изразен интерес към ретиналната патология и с потенциал да се развива все повече в тази област на офталмологията.

–      Доколко е важна профилактиката при очните болести?

–      Проведените в УМБАЛ „Лозенец“ безплатни профилактични прегледи за сетен път показаха огромната важност на профилактиката при очните болести! Искам специално да благодаря на вашия екип, който успя да провокира интерес към профилактиката на социално-значимите очни заболявания. Така вашият вестник реално помогна на много хора в борбата им със слепотата. Тези дегенеративни очни заболявания са не само сериозен проблем за пациента, семейството му и нас – лекарите, но води със себе си и сериозни икономически последствия. Неслучайно СЗО насочва усилията си към насърчаване на проектите за скрининг и ранна диагностика на обществено значимите заболявания и свързаните с това стратегии в областта на общественото здраве. Профилактиката е най-важното и ефективно „оръжие“, за да открием и лекуваме тези състояния, преди да намалят необратимо качеството на живот на хората. Профилактиката е злато! Целта на нашите безплатни кампании е и да повишим информираността и здравната култура на пациентите и доколкото мащаба на кампаниите ни позволява, да допринесен за здравето на народа ни!

–      Какво всъщност представлява макулната дегенерация?

–      Макулната дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ), заема водещо място сред причините за влошено зрение в развитите държави във възрастта над 55 години. По данни на СЗО около 200 милиона души по света живеят с МДСВ, като се очаква до 2040 г. броят им да достигне 288 милиона. Нелекувана, макулната дегенерация причинява тежка и необратима централна слепота.

–      Какви форми има?

–      Има две форми на това заболяване – суха и влажна. Най-често срещана е т.нар. „суха форма“ (80–90% от случаите). За нея е характерно натрупването на малки, богати на холестерол отложения между пигментния епител на ретината и подлежащия слой от кръвоносни съдове. Така образувалите се „друзи“ възпрепятстват както освобождаването на ретината от отпадните й продукти, така и набавянето на хранителни вещества от подлежащите кръвоносни съдове. С времето фоторецепторните клетки атрофират и загиват. Тези процеси водят до бавна (с течение на години) загуба на ясно централно зрение. Съществува рискът пациентите изобщо да не забележат наличието на заболяване, докато то не достигне напреднал стадий.

При влажната форма, наречена още неоваскуларна или ексудативна, е налице абнормно разрастване на кръвоносни съдове от съдовете на хориоидеята. В зависимост от локализацията на абнормните съдове различаваме два подтипа на заболяването: тип 1– неосъдовете са под ретинения пигментен епител, тип 2 – неосъдовете са под ретината. Така новообразуваните съдове са „незрели“ и това води до кръвоизливи и ексудация на протеини в областта на макулата. Отокът и кървенето са причина за рязко намаляване на централното зрение. Един от основните установени причинители за появата на тази форма е съдовият растежен фактор (vascular endothelial growth factor – VEGF). Само ранното диагностициране и определяне на вида макулна дегенерация, свързана с възрастта, може да помогне за запазване на зрението.

Очаквайте продължение на интервюто с д-р Инджов. 

Последни новини

- Реклама -