5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Д-р Калоян Персенски, УМБАЛ „Лозенец“: Част от най-опасните полови инфекции протичат без симптоми

Д-р Калоян Персенски е акушер-гинеколог с над 20 години опит. Завършва Медицинския университет в София през 2001 г. и има придобити специалности „Обща хирургия“ и „Акушерство и гинекология“. Между 2013 г. и 2016 г. работи като хирург в болница „Надежда“. От 2016 г. е част от екипа на болница „Лозенец“.

– Доктор Персенски, какви услуги предлага Клиниката по акушерство и гинекология в болница „Лозенец“?

– Материалната база на клиниката е една от най-модерните в България. Всъщност от местата, на които съм работил, клиниката по АГ към болница „Лозенец“ е най-модерната и луксозна. За мен и моите колеги това създава вдъхновяваща среда за работа. Достъпът до последно поколение апаратура ни позволява диагностика и лечение на всички клинични единици в дородовата помощ по отношение на майката и на плода. Прилагаме и миниинвазивни методи за целия спектър заболявания в гинекологията – лапароскопски и хистероскопски операции. За бъдещите майки предлагаме възможност за нормално и оперативно родоразрешение в самостоятелни стаи, с възможност бебето да бъде при тях от момента на раждането. Целта на екипа е да осигури максимален комфорт, уют, лично отношение и грижа към всяка жена. Не пренебрегваме и бъдещите татковци. За тези, които имат желание и смелост, предоставяме възможност да присъстват на раждането.

– Какви са предизвикателствата във вашата работа?

– Радостта от новия живот е незаменима емоция. Най-голямото предизвикателство за нас като акушер-гинеколози е, че имаме отговорност и грижа за два човешки живота едновременно – този на майката и този на бебето. Ежедневно се налага да се взимат критични решения по отношение живота и здравето на две човешки съдби. Това ни задължава да актуализираме знанията си постоянно, за да сме полезни на пациентите си и доволни от себе си.

– Нараства ли броят на новородени бебета?

– За съжаление, статистическите данни, които показват спад в раждаемостта в страната, се забелязват осезаемо и в нашата работа. Все повече семейства отлагат раждането на дете, след като се реализират професионално, а предпочитаният модел е с едно дете. Забременяването, износването и раждането във втората половина на 30-те и през 40-те години от живота на жената е свързано с повишен риск за неблагоприятен изход както за майката, така и за плода. По данни на Американския колеж по акушерство и гинекология най-подходящата възраст за жената да бъде майка е между 21 и 29 години.

– Кои са най-често срещаните гинекологични проблеми?

– В различните периоди от живота на жената преобладават специфични гинекологични оплаквания. Най-често дамите търсят гинеколог, когато имат нередовен и болезнен менструален цикъл, генитални инфекции и течения, кисти на яйчниците, миомни възли, полипи. При младите момичета често се забелязва нередовна и болезнена менструация; нерядко се диагностицира поликистозен яйчников синдром. При дамите в зряла възраст по-често се отчитат миомни възли, полипи, които са силно притеснителни състояния за пациентите и налагат редовно проследяване от специалист. Към края на репродуктивната възраст отново превалират отклонения в месечния цикъл – обилни и чести менструации, които могат да доведат до развитие на анемия. В този етап от живота на жената зачестяват туморните образувания (доброкачествени и злокачествени). В периода на менопаузата особено алармиращ симптом е генитално кървене.

Във всички случаи съветвам дамите да потърсят консултация и съвет от специалист, а не информация от недоказани източници. Възможностите на клиниката по АГ към болница „Лозенец“ както диагностично, така и терапевтично, са на световно ниво в това отношение. Достъпът до специалистите и базата е максимално улеснен.

– Кога е препоръчително младите момичета да започнат да посещават редовно гинеколог?

– Посещението при гинеколога трябва да започне с началото на водене на половия живот. Възрастовата граница за това, както знаем, е все по-ниска. Затова всяка жена е добре да открие своя доверен гинеколог, който да проследява женското й здраве.

Относно честотата на гинекологичните прегледи в България, медицинските стандартите препоръчват за жени без гинекологични оплаквания профилактичен преглед веднъж годишно. В случай че има отклонения от нормата, посещенията могат да бъдат и по-чести.

– При все повече млади жени се появяват кисти. Какво представляват те?

– Яйчниковите кисти представляват изпълнени с течност образувания във или по повърхността на яйчника. Те са сравнително чести, но рядко водят до появата на симптоми и оплаквания от страна на жените. Рискови фактори за образуване на кисти са хормонални отклонения, ендометриоза, тежки тазови инфекции, предшестващи яйчникови кисти, наследственост. Най-чести са функционалните яйчникови кисти, като симптомите, които ги съпътстват, са тъпа болка и тежест в таза, болка по време на полов акт, нередовна менструация, чувство за подуване на корема.

Подходът към справянето с проблема силно зависи от естеството и големината на кистата. Обикновено се налага проследяване за определен период. В други случаи поради опасност от усложнения като спукване на кистата, торквация (завъртане), злокачествено израждане е добре да се направи лапароскопска операция. Няма универсален подход към справянето с проблема, затова е необходима консултация с гинеколог и изграждане на стратегия за всеки индивидуален случай.

– Може ли кистата да възпрепятства забременяване и как се процедира, ако се открие киста по време на бременност?

– Една от причините за безплодие при жените са ендометриозните яйчникови кисти. Те представляват диагностично и терапевтично предизвикателство, което няма универсално решение. Специално при тях бременността е благоприятно състояние. Ако се открие киста по време на бременност, рядко се стига до оперативна намеса. Но в случай, че такава е необходима, за предпочитане е лапароскопска операция. Специфични за бременността са кисти, които обикновено до 14–16 гестационна седмица претърпяват обратно развитие.

– Кои са най-големите митове, свързани с женското здраве?

– Циркулира учудващо голямо разнообразие от митове за женското здраве. През годините съм чувал от неща, които звучат от откровено невероятно, до такива, които са на границата с истината. Вярването, че жената не може да забременее по време на менструация, е широко разпространено. Но това не отговаря на истината. В редки случаи това може да се случи, а причината е нерегулярна овулация. Ако двойката не планира бременност, е добре да се внимава. Много жени смятат, че ако нямат симптоми (като бяло течение, сърбеж, зачервяване), то няма вероятност да имат полово преносими болести. Всъщност едни от най-опустошителните инфекции по отношение на фертилитета и развитие на рак са т.нар. „тихи убийци“ – хламидиална инфекция, гонорея, HPV (човешки папилома вирус), могат да протекат без симптоми. Затова са важни регулярните гинекологични консултациите и изследвания.

Друг опасен мит е, че вагиналните душове са полезни и почистват влагалището. В действителност те нарушават нормалното съотношение на микроорганизми в женското влагалище и повишават риска от инфекции.

Последни новини

- Реклама -