6.4 C
София
понеделник, 22 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

“Да, България“ иска да се присъедини към ЕНП


Партията на Христо Иванов „Да, България“ ще кандидатства за присъединяване към Европейската народна партия (ЕНП), решиха делегатите на Третата национална конференция. Гласовете за са 533, срещу 36 за Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и 45 за неприсъединяване към политическо семейство.

За решението съобщи представител на пресслужбата на „Да, България“ пред журналисти. ЕНП е европейското политическо семейство на ГЕРБ, както и на ДСБ, партньора на „Да, България“ в обединението „Демократична България“.

Делегатите на Третата национална конференция на „Да, България“ се обявиха за договаряне на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС с отказ от плаващи мнозинства и подписване на споразумение, което да урежда механизмите за вземане на решения.

Това е записано в резолюция за „актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство“.
От „Да, България“ обаче поставят 12 условия за продължаване на ротационния формат на управление. Сред тях – попълване на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) с обществено убедителни фигури; разширяване правомощията на парламентарните анкетни комисии; нов Закон за съдебната власт и увеличаване на усилията за присъединяване към Еврозоната.

В 18 ч. в Народното събрание се очаква да започне срещата между преговорните екипи на ПП-ДБ и ГЕРБ за бъдещето на управлението.

Последни новини

- Реклама -