- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Да попаднеш между земята и небето в Салар де Уюни

Салар де Уюни е едно от най-вълшебните кътчета на планетата. На това удивително място, човек губи реалните граници между земята и небето. Гигантското огледало на света или най-голямата солена пустиня – това са само част от определенията за безотточното езеро Салар де Уюни, разположено близо до Андите, в платото Алтиплано в Боливия.

Мария ЦВЕТАНОВА

Езерото, което наистина прилича на пустиня, в която наместо пясък са изсипани тонове сол, се простира на огромна площ от близо 10 500 кв. км и съдържа 10 милиарда тона сол, което го превръща в най-големия й резервоар в света.
Намира се на впечатляваща надморска височина от 3656 метра и е най-високото на земята. Формирало се е при преобразуването на няколко праисторически езера.
Магията се появява през дъждовния период. Тогава Салар де Уюни става плитко и се получава неповторим огледален ефект, който прави мястото нереално. Сякаш Раят е слязъл на земята. Дълбочината на водата е само няколко сантиметра, така че човек спокойно може да се разхожда по повърхността. Именно водата създава магическата илюзия, че сте в небесата, тъй като отразява движещите се облаци чак до линията на хоризонта.


Когато е сухо, платото прилича на мистериозен и красив бял полигон с причудливи образувания. Солната покривка достига от 2 до 8 метра дебелина. До хоризонта се простира плътна минерална кора, покрита с разнообразни шарки. От този неземно красив терен се извлича и литий – елементът, използван за направата на батерии за лаптопи, смартфони и електрически коли.
Местна легенда гласи, че планините Тунупа, Куску и Кусина, които заобикалят солниците, някога не били планини, а хора гиганти. Тунупа се омъжила за Куску, но той избягал от нея и сина ѝ с Кусина.
Натъжената Тунупа плачела денонощно, докато кърмела сина си. Сълзите й се смесвали с млякото и така се образувало езерото Салар де Уюни. Много от местните хора искрено вярват в тази легенда и почитат Тунупа като божество.

На Салар де Уюни няма почти никаква растителност или животински видове. По бреговете се срещат само редки кактуси. Всяка година те растат с по 1 см, достигайки внушаващите респект 10–12 м. Ако се случи да посетите мястото през ноември, ще станете свидетели на още една причудлива гледка: перната розова вихрушка на ятата от птици фламинго. Всеки година в солниците известно време прекарват три вида розово фламинго, различни по цвят и размер, които все пак успяват да си набавят някаква храна.

От северната страна на Салар де Уюни се издига вулканът Тунупа на 5321 м надморска височина. Той не е активен, което позволява на много алпинисти и по-смели туристи да го разгледат отблизо и да изкачат върха му, откъдето се открива приказна гледка към цялото езеро. В района има още много за разглеждане: вулкани, гейзери, горещи извори и високопланински езера, пустини, лагуни.

Най-подходящо е да посетите Салар де Уюни през дъждовния сезон, когато може да наблюдавате огледалния ефект на солниците. По време на сухия сезон – от май до ноември, е по-студено, земята се втвърдява и посетителите могат да стигнат с колите си до места, които не са достъпни по време на дъждовния сезон.
Извънземната красота на мястото често кара хората да си мислят, че снимките от там са дигитално обработвани и променяни, но заслугата за тези гледки е единствено на несравнимото майсторство на природата.

Салар де Уюни е едно от малкото кътчета на Земята, където можеш да се почувстваш като на друга планета. Усещането се подсилва и от възможността да прекараш нощите там в първия в света хотел, направен изцяло от сол – Palacio de Sal или Соленият замък. От фасадата до обзавеждането всичко е от сол, дори скулптурите, направени от боливийски творци. Затова гостите са изрично предупредени да не ближат стените и мебелите. Стаите са оригинални, някои от тях напомнят иглута. Вдъхновени са от културата на чипаите, които живеят в платото Алтиплано от векове и са вероятно най-старите хора в Южна Америка. Хотелът предлага всякакви удобства на цивилизацията, а престоят там освен интересен, е и полезен за здравето.

Най-впечатляващото обаче е, че от прозореца на солената ви стая, можете да наблюдавате двойния образ на розовото фламинго да се разхожда по хоризонта на мястото, където небето целува земята. Понякога действителността е по-приказна и от най-невероятната фантазия.

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -