24.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Да се изхрачиш и изплюеш на този свят

Милена ФУЧЕДЖИЕВА

„Работата по спасяването на демокрацията от Тръмп няма да бъде свършена от стар човек на безвкусна сцена, а от тези, които са загрижени за спасяването на тяхната демокрация. Очевидните слабости на Байдън утежниха свършването на тази работа и я направиха по-трудна, но също така те донесоха яснота чия работа е това. Не неговата. Вашата.“
Дейвид Фръм за The Atlantic

Добро обръщение и към нас тук. В дебата между Тръмп и Байдън беше засегната темата за инфлацията, която тук силно не интересуваше досегашните правителства. Цените растяха главоломно, хората трудно си плащат сметките. Американските президенти обаче никога не подценяват грижите на народа си, колкото и да изглежда фиктивно. И колкото и да изглежда Америка несоциална, Джо Байдън опрости огромно количество студентски заеми и така помогна на младите американци да не започват живота си затиснати от често непосилно финансово бреме.

В България сал една Ваня Григорова говореше онзи ден при Цветанка Ризова за покачването на цените, което продължава и сега. Но да се върнем на тъжното представяне на Джо Байдън. Всеки, който не иска Доналд Тръмп да стане президент, беше изплашен от това, което видя, макар и да беше ясно и отпреди дебата, че Байдън има проблеми. Обкръжението му е извинявало тези проблеми като семейство, което пази баща си с изречения като „Има по-добри и по-лоши дни“. Само че това изречение е крайно неуместно, защото Америка не е дом за стари хора, и то прикрива неадекватността на лидера на една от най-мощните държави в света. И тази неадекватност лъсна. Тръмп изрече всевъзможни неистини от сорта на това, че терористи избивали хора в Ню Йорк и Калифорния. След всички присъди, които Тръмп получи, след цялата битка, която той води и в други, текущи съдебни дела, формата, в която се представи, беше най-добрата му. Тръмп направи и нелепото твърдение, че ако начело на Америка е бил президент, уважаван от Путин, той нямало да нахлуе в Украйна. И щял да приключи войната още преди да е встъпил в офиса. Интересно как ще стане това. Байдън отговори, че Путин няма да спре дотам. Поради старчески постоянно полуотворената му уста това не прозвуча убедително. Тръмп нарече Байдън и „слаб палестинец“, защото се държал като палестинец срещу Израел. Проблемът е, че Доналд Тръмп ще е Нетаняху на Америка.

Едно е ейджизъм, друго е да гледаш през телевизионната лупа крехкостта на един стар човек, който дори и след призивите от демократските среди, както и от самия „Ню Йорк Таймс“, да се откаже от кандидатурата си, упорства, че е годен да управлява. Възрастта визуално може леко да бъде намалена с помощта на филъри, които опъват бръчките не само на Джо Байдън, но и на Путин, но е ясно, че при всичките възможности за подмладяване, с които разполага президентът на една от най-великите нации в света, няма средство, спасяващо от деградацията на когнитивните способности. Лоша новина за всички ни. Признаването на този факт е задължително за демократите, защото затварянето на очите в името на партизанщината е поведение точно като на подкрепящите Тръмп. Той може да е подклаждал преврат, може да е изнасилвал, може да е патологичен лъжец, но си е техният лъжец.

Байдън каза, че всички завиждали на Америка, а Тръмп обяви, че е мразена. В този случай, за съжаление, Тръмп е прав и който и да стане президент, ще трябва да се нагърби със задачата Америка да възстанови позитивния си имидж пред света. Втори дебат не трябва да има. Байдън трябва да отстъпи, но на кого? Гавин Нюсъм е обречен на неуспех заради плачевното състояние, в което се намират градове като Лос Анджелис и Сан Франциско. Върви слух, че Мишел Обама може да се кандидатира. Тя е единственият шанс за победа над Тръмп. Всички демократи, както и черните гласоподаватели ще гласуват за нея. Дали е подходяща или не, е отделен въпрос. Едно е сигурно – тя ще е Обама в рокля и който не е харесвал политиките на Обама, ще получи от нея повече и по-екстремни от тях. Обама създаде медицинска система, която наказа средната класа, но даде възможност на бедните да имат медицински застраховки. Наложи санкции на Путин, когато той превзе Крим, но дотам. После, като стана ясно, че Путин няма да спре с Крим, започна да работи срещу него отвътре от Украйна, но беше късно. Нямаше категоричност срещу превземането.

Световната каша в политиката става все по-опасна. Току-що Франция осъмна с възможността за първото си крайнодясно правителство след Втората световна война, което е изключително плашещо. Макрон е обещание за стабилност в обединена Европа, но французите са недоволни от либералните политики, както и все повече хора по света. В България засега не стои подобна заплаха, защото „Възраждане“ като че ли достигна до някакво плато, но пък се появи „Величие“, което при следващи избори няма да изпадне, а ще спечели повече проценти, както впрочем и „Възраждане“. Тези две партии категорично имат нужда от нови избори. И тогава те може и да бъдат в позиция да се обединят и да се борят за свое правителство, което ще е катастрофално за България.

Извън политиката, в културата новините също са лоши. Отново е спряна сесия за финансиране на кинопроекти на НФЦ заради жалби на хора, които не са съгласни с начина на оценяване. Това е поредната спряна сесия и поредните милиони, които ще се върнат към бюджета, докато десетки хора ще чакат да минат делата, което отнема близо 2 години. Какво са 2 години във вселенския контекст? Нищо. Кой от нашите проекти би останал така, както стоят статуите в Рим, примерно? По-скоро никой. Това не е причина проектите да не се случат, но е напомняне колко не сме важни нито за Вселената, нито за съвременниците ни по света и у нас. Защото 95% от проектите ни са с локална стойност. Тези пък, които имат фестивален успех извън България, представят България като Ада тук на Земята. Тежки, ужасяващи социални драми с безнадеждни финали, често представящи българите като пълни боклуци. Има доза истина, но няма доза щастие. Нито за секунда. Изглежда, че това се търси по фестивалите. Колкото по-грозно, мрачно, зло, разпаднало се, неморално, отчаяно и обрисуващо свят на жертви и палачи, толкова по-харесващо се на прогресивните европейски журита. Българската кинокласика е такава благодарение на зрителския успех. Повечето филми от новото българско социално кино не могат да се похвалят с такъв. А теми за кино да искаш и не непременно водещи до желание да се застреляш. Но мазохизмът и конюнктурата налагат да са високо оценявани само тези, които говорят за нещастието да се родиш в България.

Междувременно светът научи какво е „Хок туа“. Това не е нова технология, нито моден лейбъл, а транскрибиран на английски звук от изхрачване и изплюване. Едно момиче стана не само световноизвестно, но и забогатя благодарение на ТикТок видео, в което показва, че би се изхрачило и изплюло върху… нецензурно е, не става за вестник. Вижте видеото и се почудете. Почудата ни на подобни идиотщини с всеки изминал ден става все по-малка заедно с колективното ни намаляващо IQ. Това е научен факт. Дали от ковида, дали от смартфоните, или от кемтрейлс, нещата навсякъде вървят в катастрофално глупава и все по-глупава посока. Хок туа на този свят в крайна сметка. Само че това не ще ни направи световноизвестни, камо ли богати.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини