13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Да се сражаваш с чудовища – от Си Джей ХОПКИНС

Кристофър (Си Джей) Хопкинс е американски драматург, писател и политически сатирик. Негови пиеси са поставяни в САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Германия. Автор е на антиутопичния роман Zone 23 и сборниците с есета Consent Factory, The Rise of the New Normal Reich. На 26 април в Берлин изложбата Make Art Not War беше открита с негова реч, която публикуваме със съкращения.

Си Джей ХОПКИНС

Израснах през 60-те и 70-те години на миналия век. В САЩ. Войната беше по телевизията. Във Виетнам. Камбоджа. Куба. Близкия изток. Салвадор. Никарагуа. Иран. Либия. Югославия. Афганистан. Ирак. Списъкът може да бъде продължен. Аз съм на 63. През целия ми живот сме били във война. Не само американците. Всички ние. Винаги някой воюва с някого. И има други хора, призоваващи за мир.
Историята на западното изкуство и литература започва с поема за геноцидна война – „Илиада“. Повечето пиеси на Шекспир са за война или са свързани с това, че някой убива някого заради нещо.

Под нас има бункери, в които хората са се укривали по време на бомбардировките през Втората световна война. Когато за първи път пристигнах в Берлин преди 20 години, живеех под наем на тази улица. По фасадите на сградите още имаше дупки от куршуми. Тук са умирали хора.

Какво искам да кажа? Войната винаги е била такава. Безразборно убиване. Масови зверства. И ние си го причиняваме от зората на цивилизацията. Това няма да спре. Човешките същества сме насилствен вид. Ние сме също любовници, учители, лечители, художници и други прекрасни неща. Но понякога сме и жестоки убийци.
Един стар немски философ предупреждаваше: „Внимавай, когато се бориш с чудовища, да не се превърнеш в чудовище“. Той се шегуваше. Няма чудовища. Или по-скоро има такива от всяка страна на всяка война. Няма добри и лоши момчета. Има само нашата и другата страна. Нашите и техните зверства. И който победи, той пише историята. Останалото е пропаганда. Разбира се, нашата не е пропаганда. Тя е просто истината. Защото ние не сме чудовища. Те са чудовищата.

Това е ден 202 от войната на Израел срещу „Хамас“ или от ликвидирането на Газа, в зависимост от гледната точка. Не съм говорил много по темата. Казах малко в началото. Никой не слушаше. Пропагандата и от двете страни вече беше оглушителна. Описах атаката на „Хамас“ като масово убийство. Това не се хареса на пропалестинските ми читатели. Описах Израел като типична държава масов убиец, не по-различна от САЩ, Германия, Франция, Испания, Нидерландия, Съветския съюз, Британската, Османската, Римската империя. Това не се хареса на моите произраелски читатели. Нито една от двете страни не искаше да чуе за асиметричната война или тероризма. Искаха да чуят история за чудовищата от другата страна.
Нека сега кажа няколко неща за изкуството. Не съм опитвал да спра война или да усмиря човешкия вид. Не знам как да го направя. Опитвам се да депрограмирам съзнанието, започвайки от моето.

Всички сме продукт на програмиране, на идеологическо обуславяне. Вярвам, че задачата на изкуството и артистите е да се намесят. Това сториха за мен. Те ме принудиха да мисля, виждам и слушам. Научиха ме да задавам въпроси. Предизвикаха ме да депрограмирам ума си и ме снабдиха с инструментите. Добре, помогнаха и някои променящи съзнанието дроги, но именно артистите ме запознаха с тях. След това ме запознаха с чудовището, с което се боря в изкуството си, съзнанието си и в света.
Чудовището е легион. То има много имена и лица. Уилям Бъроуз го нарича „Машината за контрол“. Някои го наричат корпоратокрация. Аз го наричам глобален капитализъм. Чудовището не се интересува как го наричаме, кои сме, каква е политиката ни или от коя страна на коя война сме. Не го е грижа в какво вярваме, как се „идентифицираме“.
Единственото, което го интересува, е власт. Контрол. То е навсякъде и никъде. Несъществуваща империя, която окупира цялата планета. Няма външни врагове, защото вече нищо не съществува отвън. Така че няма истинска война. Има само въстания, извършвани от бунтовници, предатели, терористи.

Чудовището е първата глобална империя. Тя не е група злодеи. Поддържа се от хора, но всички са взаимнозаменяеми. Няма централа. Няма император. Няма Бастилия, която да се щурмува. Тя е логос. Операционна система.

Официална идеология е „реалността“. Така няма политическа опозиция. Кой би се противопоставил на „реалността“? Лунатици. Екстремисти. Умопобъркани. И така няма дисиденти. Има само вероотстъпници, еретици, богохулници, сеячи на раздор, отрицатели.

Империята произвежда „реалност“. Каквато е необходима. Войната срещу тероризма; популизма; вируса; срещу каквото и да било. Няма значение. Това е една и съща “Clear-and-Hold” операция. Така е от 30 години. Ако ви се струва налудничаво, ако се чудите какво става, това е всичко, което се случва от края на Студената война насам.
Империята елиминира всички форми на вътрешна съпротива. Превръща обществата в пазари. Заличава ценности. Разтваря граници. Редактира чувствителността на културата. Синхронизира всичко и всички в съответствие с единствената си ценност… парите. Превръща всичко в стока.

Това е апотеозът на либералната демокрация, частта, в която чудовището обявява себе си за „демокрация“. С това се боря. Което ме прави терорист. Конспиратор. Руски пропагандатор. Ковид отрицател. Десен екстремист. Антиваксър. Антисемит. Трансфобски расист. Враг на „демокрацията“. Привърженик на Тръмп, на AfD – какъвто и да е официалният враг днес.

Това ме прави престъпник. И буквално съм такъв. Германските власти ме преследват за разпространение на изкуство. Забраниха една от книгите ми. Така че може би маргинално се намесвам в тяхната синхронизация на новото нормално. Ако мога да цитирам друг германец, „изкуството не е огледало на действителността, то е чук за оформянето й“. Аз ще отида малко по-далеч от Брехт. Всяко произведение, което създаваме, оформя реалността по един или друг начин. То или подхранва чудовището, или се гаври с него. Чудовището там и вътре в нас, защото всичко това е едно и също чудовище.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img