13.5 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Да сме здрави е финансово по-изгодно

Ковид пандемията отдавна отмина, но изводите от нея излизат и до днес. България е на 2-ро място в света по смъртни случаи на глава от населението, вследствие на коронавирус. Основна причина за това е високото ниво на съпътстващи сърдечносъдови, ракови, белодробни и метаболитни заболявания, свързани с пандемичните по мащаб рискови фактори.

61% от населението на България е с наднормено тегло, нацията ни е в челните места в световните класации по употреба на алкохол и цигари, пристрастяването към дигиталните устройства също расте. Данните са тревожни и предвещават сериозни проблеми за населението и още по-голямо натоварване за здравната система.

Оля Желева

(не)Победимите пандемии

Да бъдем здрави е по-изгодно, отколкото да сме болни. Това констатира докладът (не)Победимите пандемии, създаден по инициатива на ПанЕвропа – една от най старите организации на континента. Българските експерти работят върху няколко теми, които достигат до пандемичен мащаб в нашето общество – нездравословното хранене, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето и растящото използване на дигитални устройства.
„Това са скрити пандемии – наши вредни навици, с които „съжителстваме“ десетилетия наред и които ще продължат да съществуват занапред“, споделя Детелина Стаменова, която е част от екипа. Тя е психотерапевт, психолог и социолог, автор и редактор на статии и книги. Професионалните й интереси са в областта на поведенческите зависимости, нарушенията в храненето и програмите за ментално здраве в организационна среда. „Причината за създаването на доклада е, че Ковид много ясно показа в прекалено много категории, че българите като цяло страдаме от повече незаразни заболявания, в сравнение с другите нации. И това би трябвало да се промени“, споделя експертът.

Финансово е по-изгодно да сме здрави

Детелина Стаменова Снимка: Калина Арсова

С изборите си ние влияем на цялата среда, в която живеем. Когато човек е болен, това означава повече разходи за него, както и за семейството му. Стресът от болестите ни прави по-нещастни. През последните месеци екипът на доклада активно участва във всякакви форуми, за да може да се говори и действа повече за превенцията върху рисковите фактори.
„Скритите пандемии“ се възприемат масово от хората, като нещо не касаещо тях. „Това е като с климатичните промени- не се знае, колко време имаме“, коментира Детелина Стаменова.  Ако вземем пример със затлъстяването – в световен мащаб е ясно, че този огромен проблем трябва да бъде решен. Причина за това, е че заболяванията, придружаващи затлъстяването утежняват здравната система на всяка една държава.

Затлъстяването

Дори в момента човек да не изпитва сериозно ефектите от вредните си навици, не пречи да се замисли. „Не бих казала, че съм песимист, колкото повече се говори, толкова по- голям е шансът човек да се замисли“, споделя експертът. Не случайно екипът на доклада набляга на икономическата страна, но не забравя и за психологическата, защото част от „страничните ефекти“ на затлъстяването е свързано и с понижаване на настроението и депресивитет, включително и защото, когато си по-пълен не се харесваш. Натрупването на мазнини в коремната област, което се наблюдава от една определена възраст нататък при повечето хора – мъже и жени е един от знаците, че човек трябва да обърне внимание на здравето на вътрешните си органи и по-специално черния дроб.

Рисунка: New York Times

Алкохолът

Когато говорим за депресии, естествено е посягането към алкохола. Това е много деликатна тема за българите, защото „никой не обича да му взимат пиенето“. Пиенето много често се използва за справяне с тревожността, но само по себе си то в по- нататъшен план води и до затлъстяване. Отделно алкохолът е и депресант. Той има отпускащо действие – когато човек се върне от работа вкъщи, качили са му се на главата и налива отпускащо питие. Но постоянната употреба крие рискове от зависимости и много други здравни проблеми.

Тютюнопушенето

По отношение на пушенето нацията ни е първенец в Европа. Доскоро се конкурирахме с Гърция, но от известно време изпреварваме съседите. Установено е, че почти половината от мъжете ни и 1/3 от жените ни употребяват тютюневи изделия, като все още хората избират димящи цигари, а не бездимните алтернативи.

Европейският съюз от години действа в посока намаляване на употреба на тютюневите изделия. Амбицията на европейските експерти е в рамките на Европейския план за борба с рака, създаващ „Поколение без тютюн“, до 2040 г. едва 5% от населението да употребява тютюн.

Четете още тук за законодателните промени в Европейски съюз, ограничаващи тютюнопушенето

Дигитална зависимост

Зависимостта към дигиталните устройства е иновативната част в доклада. Вече има поколения, които не подозират за съществуването на черно-бели телевизори и други телефони, освен смартфоните. Според експерти те са „експериментални мишки“, защото тепърва ще стане ясно, как ще им се отрази това влияние. Според данните досега липсата на контрол, липсата на лично ограничение върху използването на устройствата, води до сериозно увреждане на очите. Последните проучвания сочат, че след десетилетие повече от половината от населението на планетата ще страда от  късогледство.

Неудобните пози, в които стоим при използването на електронните устройства увеличаватгръбначните изкривявания. От терапевтична гледна точка изместването на общуването с човешки същества, липсата от нужда да се споделяш, получаването на информация по стерилен начин води до самота.

Качествен живот или оцеляване

Важно е обаче да се направи избор – искам да съм по-здрав, да живея качествен живот, или да поема риска. Изследванията показват: по-малкото храна е по-добре за всичките органи, по-малко пиене, по-малко пушене или такова с не горене е по-добре, повече движение е по-добре за тялото.

В доклада се говори за „нас и ние“, без да се компрометира личния интерес. Здравето еогромна ценност в България. Това е една от причините, заради която харчим страшно много за частно здравеопазване. България е една от малкото държави, в които толкова бързо можеш да стигнеш до много големи експерти в съответната област. Преди да стигнем до там обаче ние бихме могли да се погрижим за себе си през дребните неща – намаляване на алкохолните единици, намаляване на личното тегло, намаляването на висцералната мазнина, която естествено се натрупва с напредването на възрастта, повече движение и повече общуване. И тук възрастта няма значение. В България изключително много хора умират млади, заради това, че са се возили с някой, който е употребил алкохол. Броят на пътнотранспортните произшествия е огромен и най- често в това е замесен алкохолът.

„Чисто практически ние нямаме нужда от капка алкохол, за да живеем. Дори и прочутите древни тракийци, живели по нашите земи, с които се хвалим, че сме роднини, те са употребявали алкохол само по време на мистериите и различни празненства, но духът е излязъл от бутилката и вече има нужда да говорим за нетолкова вредното количество, а не за пълна трезвеност “, споделя Детелина Стаменова.

Практични съвети

Експертите настояват за програми на държавно ниво, но са наясно, че процесите са тромави. В същото време е ясно, че не можем рязко да променим навиците си. Търсенето на алтернативни варианти за пушачите например, би дало резултат. Използването на бездимни тютюневи изделия определено е крачка към намаляване на риска. При храненето въпросът не е в екзотичните съставки, като „киноа“. Важно е да се насочи вниманието към прясната, местната храна, която е най-полезна за нас. Продължавайки със стимулирането на активността, съветът е да спираме възможно най- далеч от мястото, до което трябва да стигнете. Да общуваме повече директно с близките си хора, да сложим времеви ограничения на устройствата, които използваме.

Добре е да си припомняме, че телата ни нямат необходимост от алкохол. Специалистите знаят, че хората няма да се откажат от него, но припомнят, че консумация на алкохол, надвишаваща 1 питие на ден за жените и 1.5 питиета на ден за мъжете, води до преждевременна смърт при хората на възраст между 30 и 70. Намаляването на консумацията би могло да ни помогне да намерим своята среда. Количеството чист етилов алкохол (eтанол) в една „стандартна напитка“ е относително еднакъв за 1 бира, 1 чаша вино и 1 питие твърд алкохол, поради което и нивото на вреда е сравнимо· Рискът от развитие на заболявания, свързани с алкохола, е по-висок в държави, където „стандартната напитка“ съдържа по-високо количество чист етилов алкохол (напр. България – 20 г. чист етилов алкохол)
„В България е съвсем естествено да видиш мъж на зряла възраст да ходи с бутилка бира от два литра. Много хора в България не приемат бирата за алкохол, а тя е. И е изключително калорична. Тези хора казват – аз не съм зависим, но голяма част от тях не могат да спрат този навик. Когато парите се харчат за предимно алкохол, цигари, нездравословна храна, това са пари, с които инвестираме в увеличения си риск от болести и състояния, които можем да избегнем“, добавя Детелина Стаменова.

Остаряването може да е достоен период, когато сме здрави

„Нека превърнем остаряването в приятен момент от живота“, призовават специалистите, създали доклада. Ако се грижим за себе си, без усещане за вина, това би спомогнало старостта да не е един период, в който е трудно, в който трябва човек да бъде обгрижван и зависим от близките си. Разходите при боледуване често са непосилни за пенсионерите и не само.
„Болестите и бедността много често вървят заедно, а в България това следва да бъде ясно казано – колкото сме по-болни, толкова по-малко неща можем да свършим, дори когато имаме интелектуалния капацитет“, добавят експертите. В този смисъл грижата за себе цели ние да изпълним предопределението в живота си и да бъдем максимално полезни до последния си момент.

Експертите вече работят по втората част от доклада, който ще бъде представен в началото на 2024 година.

Целия доклад и още по темата можете да откриете в сайта на Детелина Стаменова – www.detelinastamenova.com

Последни новини

- Реклама -