16.8 C
София
неделя, 26 май 2024 г.

Дадоха три месеца на „Боинг“ да си реши проблемите с качеството

Ръководителите на „Боинг“ (Boeing) разполагат с 90 дни, за да разработят план за коригиране на „системни проблеми с контрола на качеството“, посочиха от Федералната агенция за гражданско въздухоплаване на САЩ (FAA).

Този срок бе даден, след като главният изпълнителен директор на американския самолетостроител Дейвид Калхун и неговият екип по безопасността се срещнаха с шефа на Федералната агенция Майкъл Уитакър, предаде в. „Файненшъл таймс“

„Боинг“ трябва да се ангажира с реални и задълбочени подобрения“, каза Уитакър. „Ще ги държим отговорни за всяка стъпка по пътя“.

Самолетостроителят е под строг контрол, след като на 5 януари т.г. панел на вратата за аварийния изход на самолет на „Аляска Еърлайнс“ (Alaska Airlines) изхвърча по време на излитане на самолет от модела 737 Макс 9 (737 Max 9). Предварителната проверка установи, че липсват болтове.

Уитакър каза още, че планът трябва да включва констатациите на експертна група и текущия одит на агенцията му за производствените и процесите за контрол на качеството в компанията.

Федералната агенция съобщи по-рано, че 40 от 171 самолета, които са спрени от полети, трябва да бъдат инспектирани наново. Регулаторът обяви, че ще проучи резултатите от проверките и ще определи дали да позволи машините „Боинг 737 МАКС 9“ да летят отново.

Авиокомпаниите „Аляска Еърлайнс“ и „Юнайтед еърлайнс“ (United Airlines), които използват самолети от този модел и са извършили техническите им проверки, бяха принудени да отменят стотици полети, посочва Ройтерс.

Преди месец FAA препоръча на авиокомпаниите, които летят със самолети „Боинг 737-900 И Ар“ (Boeing 737-900ER), да извършат проверки на уплътнителите на вратите на машините.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img