10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Дайте убежище на Киркоров – от Милена ФУЧЕДЖИЕВА


Милена ФУЧЕДЖИЕВА

Новини от Великобритания – цената на тока пада с 12%. Новини от България – цената на тока за пореден път ще се увеличи, този път с 5%. Това дразни. Със сигурност не е заради ковид, нито заради войната. Тогава защо цените тук непрекъснато растат, докато представители на сглобката обясняват, че инфлацията спада, а министър-председателят декларира, че има значение само войната в Украйна, но не и българската икономика? Напълно разбираеми са призивите да пазим правителството да не падне, тоест да го опазим от самото себе си, но нас то пази ли ни? По всичко личи, че не. И това е вбесяващо.

Бойко Борисов обяснява какъв гениален стратег бил Кирил Петков, говори за него като за любим син. Това „бащинство“ звучи нелепо, Петков може би е „син на лейтенант Шмит“. Интересно за кои стратегии става дума, защото по управлението, в което участват Борисов и Петков, не си личи да има каквито и да било гениални стратегии, а само икономическо затъване на подопечните им български граждани. Делян Пеевски се кара на всички за всичко, държат си тон, Христо Иванов отговаря беззъбо, опитвайки се да пази ниво, което отдавна е загубено по коридорите на Народното събрание, където задкулисно весело се тупат по гърбовете. Асен Василев някъде се е снишил, нито се чува, нито се вижда, явно по-хитър от останалите, макар и финансите в България да са негово задължение. Всичко е „пунта Мара“, както казваха чейнчаджийте.

Вилнеят тъмни сили из прокуратурата и сред съдиите, някакви джуджета, хора с прякори, псевдонотариуси, замитат се следи от убийства, следи от зависимости и всичко това го правят хора с позиции, невидими за нас, непознати, облечени в псевдо тоги, държащи в една ръка закона, а в другата листче с банковата си сметка, подадено на някой съвсем невидим за обществото, който обаче ги държи за вратовете като вълк, захапал плячка. И тази плячка не е точно плячка, защото тя живее охолно, макар и да не може да го демонстрира – или може, това ние, простосмъртните, които се тревожим от сметките за ток, няма как да знаем. Няма как да знаем имената на островите, на които ходят на ваканция, нито на тези острови на които са офшорките, в които им превеждат парите, с които лъжат обществото, че в България има правосъдие и че ние сме защитени от Закона. Кой закон обаче? Законът, който те използват на пирон в селските си тоалетни, които са надрасли, над които са се издигнали, които са забравили, но носят навсякъде със себе си, гнусни черни дупки, от които наднича миризмата на безчестие? Този закон трябва да бъде изгорен със сяра, но няма кой да го направи. И не ни се разрешава да сме гневни срещу ту прегръщащите се, ту псуващите се частици от телесното лего на сглобката, защото, ако тия ги разкараме и има избори – Доган ни предупреди – ще стане по-лошо.

Щом прочетохме предупреждението на Ахмед Доган, веднага ни стана ясно, че правителството няма да падне. Само че това предупреждение ни е ясно и без Доган. Ако падне правителството, ПП и ДБ ще са с лоши резултати и ще бъдат изместени от „Възраждане“, което означава, че сме длъжни да търпим скапаната и миришеща отвсякъде на безпринципност и глупости сглобка. И няма да става по-добре, а ще става по-зле, защото Злото се задава не само от Изток, но и от Запад. И то ще дойде през ноември триумфално.

Путин трупа точки, ЕС и САЩ налагат нови и нови санкции на Русия и Филип Киркоров вече се облича в костюми в убити тонове, вратовръзка и бяла риза. Косата му е изправена не само външно, но и вътрешно – от ужас, страх, че заради чорапогащниците му могат да го метнат в затвора, без да им мигне окото. Бедни ми Киркоров, в България никой не би те закачал за кича ти, но пък нямаме пазар, за разлика от Русия. Следвай парите. А парите имат цена и тази цена, Киркоров, е да се откажеш от хомосексуалната си природа и да минеш гей конверсия. Да престанеш да бъдеш гей, защото така иска твоят цар. Та ти си вече близо на 60 и няма никакъв шанс да станеш друг дори и по характер, камо ли по сексуална ориентация, което по принцип е невъзможно. Затова Киркоров от тук нататък ще ходи в костюм и с тренди очила, но не прекалено тренди, а такива, които да не издават, че се заглежда не по жени, а по мъже. Може би е време България да му предложи политическо убежище.
Заради наскоро въведения закон срещу пропагандата на ЛГБТ, педофилията и смяната на пола Русия официално забрани да се продават „Неточка Незванова“ от Достоевски, „Пир“ от Платон, „Декамерон“ на Джовани Бокачо, „Орландо“ на Вирджиния Улф, „В търсене на изгубеното време“ от Марсел Пруст и „То“ от Стивън Кинг, както и книги на Стефан Цвайг, Андре Жид, Юкио Мишима, Пати Смит, Хулио Кортасар, Харуки Мураками и Виктория Токарева. На Путин не му мига окото да забранява книги на Достоевски, та един чорапогащник ли няма да изпрати в Сибир? Бедни ми Киркоров, да беше избрал България и скромните печалби, сега нямаше да си затворен в килията на наложения от Путин стрейтфешън, а щеше свободно да си се вихриш в безвкусица. Тук може да е бедно, но пък е свободно. Тук е „слободия“, както казваше баба ми. Няма кой да ти направи забележка за една офшорка даже.

И извън проблемите на нашия регион нещата вървят блестящо. Правителството на Нетаняху обяви, че „в отговор на терористичната атака срещу Израел, ще бъдат построени нови 3300 домове за заселници в окупираните територии“, в които Израел няма право да заселва свои граждани. Нетаняху явно е решил да прочисти палестинците от Газа. Членове на правителството му вече не крият амбицията си да изселят цялото население. Палестинците са нежелани не само от Израел, те са нежелани и от арабските страни, начело с Египет, чиято граница с Газа е тежко укрепена. В „Политико“ излезе изключително интересно интервю с бившия посланик на САЩ Райън Крокър, който обяснява защо арабските страни не желаят да приемат нито един палестинец на територията си. Според него почти всяка арабска държава гледа на палестинците със „страх и презрение“. Посланик Крокър познава арабския свят както малко други дипломати. Той е представлявал американските интереси цели 40 години в страни като Ливан, Сирия, Кувейт, Афганистан и Пакистан. Посланик Крокър отбелязва, че Саудитска Арабия продължава да държи отворена вратата за преговори за мир с Израел, както и че ОАЕ, Мароко и Бахрейн не са изтеглили посланиците си от Израел. С Йордания ситуацията е проблематична, защото населението й е наполовина палестинско. Ливанците систематично са унищожавали палестински бежански лагери.

От това интервю става ясно, че докато наивните деца на Запада страдат за палестинските жертви, арабският свят мълчи съглашателски с тези, които би трябвало да са техен враг – Израел. Нищо не е такова, каквото изглежда. Арабските държави не искат да има независима Палестинска държава, нито желаят да приемат палестински бежанци. Посланик Крокър опровергава конспиративната теория, че Иран стои на дъното на терористичната атака срещу Израел на 7 октомври именно защото Иран не иска да има независима палестинска държава.

От сглобката, през Киркоров, Путин и Израел до България – изход не се вижда в близкото бъдеще. Дори изглежда, че тепърва ще става и по-лошо. Затова гледайте сериали и кино и бягайте от действителността поне виртуално. Утеха и надежда може да бъде лесно намерена в историческите книги. Те са доказателство, че всичко отминава въпреки най-жестоките и зловещи моменти от историята на Човечеството.

Последни новини

- Реклама -