- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Дългът на „Топлофикация – София“ към БЕХ вече е над 1 милиард лева

Финансовото състояние на Столична община обсъдиха на среща днес кметът на София Васил Терзиев и министърът на финансите Асен Василев. Това съобщиха от финансовото министерство.

В съобщението се посочва, че по данни на Министерството на финансите (МФ) към 30 септември т.г. Столична община отчита налични неусвоени средства по сметки по функция „Образование“ в размер на 104,8 млн. лв., от които 92,2 млн. за текущи разходи и 12,6 млн. за капиталови инвестиции.

По функция „Здравеопазване“ неусвоените средства по сметки са общо 10,2 млн. лв., от които 9,2 млн. за текущи разходи и 1,5 млн. лв. за капиталови.

В същото време общината има поети ангажименти за разходи в размер на 1,3 млрд. лв. Министър Асен Василев и кметът на София Васил Терзиев постигнаха съгласие, че е необходимо да се направи анализ на финансовото състояние и на изпълнението на текущите проекти на общината, посочват от МФ.

Акцент в разговора беше финансовото състояние на „Топлофикация-София“, като стана ясно, че дружеството е натрупало над 1 млрд. лв. дългове към „Българския енергиен холдинг“ за доставка на газ. Беше обсъдена необходимостта от финансово оздравяване, преструктуриране на дружеството и въвеждане на нови технологии за когенериращи и балансиращи мощности, отбелязват още от МФ.

На срещата е обсъдено и състоянието на столичния автотранспорт. Министър Василев посочи, че преминаването към електрически автобуси би намалило значително разходите за ремонт и поддръжка на автопарка. По отношение на развитието на столичното метро са осигурени средства по Националния план за възстановяване и устойчивост, по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и от националния бюджет. Отделно от това, в бюджета за 2024 г. е предвидена субсидия за градския транспорт в София в размер на 89 млн. лв.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -