27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Даниел Александров, кандидат депутат от ГЕРБ-СДС: Щастлив съм, че станах гласът на спортистите в парламента


Даниел Александров е роден на 13 септември 1991 г. в Дупница. Състезател по класическа борба, сребърен медалист в категория до 82 килограма на европейското първенство през 2020 година. Има два бронзови медала от европейските шампионати през 2018 и 2019 година, както и бронзов медал от европейските игри в Баку през 2015 година. Депутат в 49-ото Народно събрание. Кандидат е за народен представител от ГЕРБ-СДС за изборите на 9 юни тази година от 24 МИР София.

– Господин Александров, вие хем сте от младото поколение политици, хем понатрупахте опит. Чувствате ли се вече обигран?
– Все още имам на какво да се науча, но не е като в самото начало. Пък и благодарение на колегите, които имат повече опит и ми помагат, определено вече съм по-спокоен, че мога да се справям.

– Кое беше първото, което ви притесни или изненада, когато влязохте в Народното събрание?
– Че отивам на съвсем друго място, с различни хора. В спорта ние сме едно голямо семейство, познаваме се, прекарали сме доста време заедно. Изненада ме това, че бях доста добре посрещнат от моите колеги и не само от нашата парламентарна група. Дали от спорта, дали от възпитанието, което съм получил от своите родители, но мисля, че мога да общувам добре с всички.

– Как направихте своя личен избор в политиката?
– Винаги съм харесвал нашата партия, защото са обръщали внимание на младите хора. Докато тренирах, не мислех за нищо друго, освен да се състезавам. Държавата ми беше осигурила всичко, от което се нуждае един спортист. Пък и лидерът ни Бойко Борисов залага доста на млади лица.

– Обикновено спортистите гонят винаги победите и плащат голяма цена за това. Подобно нещо важи ли за политиката?
– Да, винаги се стремя да съм победител и това идва от спорта. Но когато започнах да се занимавам с политика, поех доста щети върху името си, защото точно тогава се изписаха какви ли не глупости по мой адрес. Но за съжаление, живеем в такава страна, че дори не знам дали има човек, който не е оплют за нещо. Просто имаме някаква „дарба“ вместо да се радваме на хората, които са постигнали нещо, винаги да намираме упрек срещу тях.

– Често, когато си във властта, ставаш жертва на кални битки. На вас ви посегнаха на личния живот. Какво ви спаси в този момент?
– За мен беше голям шок това, което ми се случи, дори не можех да го осъзная. Явно някой обича да си играе с личния живот на хората. Но минах и през това и съм благодарен на подкрепата на моите колеги и приятели, които са около мен. Надявам се, че оттук-натам ми предстоят само възходи.

– Какво от спорта бихте взели в политиката?
– Постоянството и упоритостта. Благодарение на тези качества съм успявал преди и сега за тях залагам. Колкото преди бях отдаден на спорта, в момента толкова съм отдаден и на политиката. Зареждам се като правя обиколки, като се виждам с различни хора, с наши симпатизанти. Да чуеш проблемите на хората и да можеш да им помогнеш, а те виждат в нас приятели.

– Как реагираха вашите приятели и колеги спортисти на решението ви да влезете в политиката?
– Имаше и хора, които казваха да не се занимавам с политика, че съм избрал грешния отбор. За мен това не е така и моите близки приятели много ме подкрепиха. С течение на времето тези, които ме упрекваха, разбраха, че не съм там за лична облага, а наистина помагам. Виждат, че имам цели, които преследвам и че мога да работя за каузи.

– България имаше силен спорт, не само борбата, а днес не е съвсем така. Имате ли обяснение защо?
– Донякъде имам обяснение. Колкото и да звучи клиширано, това са част от резултатите от последните три години и половина, когато нямаше стабилно управление. Всички спортни федерации си мълчат и се страхуват да говорят, защото не се знае след два месеца, примерно кой министър ще дойде, дали няма да им спрат финансирането. Винаги съм казвал, че спортът, здравеопазването и образованието трябва да са национална политика. Това, което се направи при управлението на ГЕРБ, се виждаше добре. В момента нещата са доста зле, а нашите спортисти не го заслужават.
Ние искахме да увеличим средствата, които министерството трябва да отделя за клубовете, защото там се раждат шампионите. Всички виждат спортистите на голямата сцена. Но за да стигнат до там, са необходими много труд и усилия, които трябва по някакъв начин да бъдат възнаграждавани. Не може един спортен клуб, примерно да развива борба, а да не получана някакво финансово стимулиране. Кой треньор ще иска да стои в залата и да тренира без пари? От тук идва големият проблем и наистина трябва да се увеличат парите към спортните клубове. То така се получава – от масовия спорт, на шега, на игра, влизаш в залата и растеш. Не всеки може да бъде голям, но това изгражда характера и после в живота се справяш по-лесно с проблемите. Минеш ли през спорта, ставаш човек, който няма какво да те спре.

– В парламента вие логично ще бъдете в Комисията за младежта и спорта. Какво първо ще настоявате да се направи?
– Нашите европейски и световни шампиони трябва да получават възнаграждение след прекратяване на спортната си кариера. Работя по това, вече съм водил разговори с финансисти как може да се случи. След това ще настоявам в парламента да организираме голяма кръгла маса и да поканим всички федерации, за да чуем техните проблеми.

– Вие доста обикаляте страната, с какви хора се срещате, какво ви казват те?
– Скоро с наш колега се прибрахме от Велико Търново. Преди ме посрещаха като спортист, сега – като политик. В мое лица спортната общност виждат човек, който никога не е отказвал нещо, винаги съм се борил за някаква кауза. Щастлив съм, че съм станал гласът на спортистите в парламента.

– Какво ви казват за т.нар. сглобка, която управляваше страната в последните месеци и с която и ГЕРБ работеше?
– В началото симпатизантите ни бяха доста против, дори и аз. Не можех да си представя, че ще управляваме с ПП-ДБ. Но както се казва и един добър закон да сме приели, това е плюс за България. От друга страна се видя, че тези хора не могат да управляват и са само за власт и постове. Това, което се случи през тези девет месеца, ни отвори очите за много неща. Където и да идем в момента ни питат: „До кога ще ги търпите нези некомпетентни хора?“ Какво да кажа?! Обяснявам, че това е единственият начин, при който имаше някаква вероятност да направим нещо за страната.

– Мислите ли, че е възможно отново да има подобна сглобка след тези избори?
– Ще помоля колегите от ПП-ДБ малко да снижат тона. Както се вижда, ние водим доста позитивна кампания. Моят съвет към тях е да внимават какво и как говорят, защото ще трябва пак да седнат на масата за преговори. А а пък, ако така продължават, няма да е много приятно.

– С какво, според вас, ГЕРБ превъзхожда конкуренцията?
– В наше лице хората виждат партия, която има ясна цел и ясна позиция. Ние никога не сме се отметнали от обещанията си. Но за разлика от другите, ние имаме лидер, който никога не ни е подвел.

– Кой е вашият идол в спорта, в политиката?
– За политиката ми е много лесно да ви кажа – това е г-н Борисов и не защото ни е шеф. От този човек може да научиш много и съм убеден, че ще го пишат и в учебниците. Той е минал през всичко – от най-ниското стъпало до най-високото. За мен е радост да съм покрай него и да се уча от него. За спорта ми е доста трудно да посоча идол – може би, ако е тясно свързан с борбата за мен Валентин Йорданов е легендата. Във футбола фаворит ми е Роналдиньо.

– А от българския футбол?
– Бях си казал, че няма да гледам български футбол, защото се ядосвах от това, което се случва. Но напоследък започнах пак да гледам. Отстрани наблюдавам работата на новия президент на БФС Георги Иванов и мисля, че ни чакат добри времена. Вярвам, че ще вървим напред и трябва да му дадем време да работи.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини