- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Даниела Талева е разследващ главния прокурор

Пет сигнала срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов ще проверява Даниела Талева. Днес Прокурорската колегия единодушно я назначи като първия магистрат, който ще извършва разследването. Тя няма срок, в който да приключи проверките, но по закон може да остане на длъжността не повече от две години.

Талева беше избрана на случаен принцип в началото на юли, но кадровиците отложиха назначението ѝ заради законови пропуски. След като депутатите гласуваха нови промени в Закона за съдебната власт, като дадоха възможност да се разследват и заместниците на обвинител номер 1, ВСС трябва да я назначи временно като прокурор.

Талева беше избрана измежду 22-ма съдии, дали съгласие да разследват главния прокурор. В началото на юли системата за случайно разпределение на дела я посочи като първия върховен магистрат, който ще проверява дали обвинител номер 1 е извършил нарушение.

Днес съдия Талева трябва да бъде назначена временно като прокурор, който единствен има право да проверява дали има основание да се разследва и повдига обвинения на главния прокурор, или неговите заместници.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -