13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Държавата ще плаща на собственици да не строят до 500 м от плажа

От „Зелено движение“ са предложили да бъдат прекратявани концесиите на плажове, в случай че се установи увреждане на защитени територии, плажни ивици или животински видове. Промяна в закона, внесена от ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС, предвижда да се заплаща еднократно на собственици, за да не строят в зона от 500 метра край трите плажа за природосъобразен туризъм – Иракли, Карадере и Корал.

Тома Белев

Това предложение доразработва отделните елементи на основния законопроект, и тук говорим за суми между 200 и 400 милиона лева, подчерта Тома Белев. Става дума за 3 505 дка частни имоти, разположени в тази ивица. 2 100 декара от тях са застроени или предвидени за застрояване, допълни той.

„Внесени са общо четири предложения за промени между първото и второто четене на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие“, съобщи Белев от инициативата „Зелени закони“ по радио „Варна“.

Предложенията са депозирани между първо и второ четене до 22 януари от различни народни представители.

Едно от тях е свързано с липсата на стопанин на буните, които се намират на плаж Болата край Каварна, но това предложение е извън обхвата на закона, каза още Тома Белев. То дава пояснение кой отговаря за тяхното възстановяване, поясни експертът. Тези съоръжения преди са били към Министерството на отбраната, а сега – към Областната управа, припомни той.

По думите му при плажа Корал няма общ устройствен план, и към момента законът толерира застрояването там. Зад плажа Иракли действа териториален устройствен план, който не предвижда застрояване. Подробният устройствен план за цялата зона на плаж Карадере е приет без екологична оценка и в момента трябва да се преразгледа, категоричен е Белев.

Община Бяла преди години е приела предложение за презастрояване на цялото си крайбрежие, съобщи още Тома Белев. Според него резултат от това решение е нито един квадрат от тази площ да не остане застроена. Експертът е категоричен, че такъв тип ПУП като в тази черноморска община се приема на ръба на закона. Това води до отнемане на част от собствеността на гражданите, каза още Белев.

Последни новини

- Реклама -